Пловдив се влюби в Иран

Под небето

Група Месневи внесе красота и екзотика в ледените февруарски дни
Поли Петрова
Image title
Миналата февруарска вечер бе топла,  но не заради неочаквания пролетен циклон , навлязъл на територията на България. Причината беше красивото изпълнение на иранската група Масневи. Музикантите я сформират през 2005 година под ръководството на Саид Фахими. Първият им концерт е осъществен по време на ежегодните чествания в памет на поета Федоуси в Техеран. Всеки един от музикантите е изключително отдаден както на собственото си изпълнение, така и на това на своите колеги. Може би именно в това се крие тайната на тяхната омайваща музика.
Събитието се проведе в добрата стара Филхармония, която със своята дървена облицовка илюзорно вдъхваше усещането за топлина, но същевременно публиката беше принудена да остане облечена. В момента, в който музикантите стъпиха на сцената, атмосферата се промени. Сякаш всеки забрави за желанието си да трака със зъби и се унесе в красивите ирански мелодии. Изпълнителите, които изглеждаха имунизирани срещу студа, свириха с изключителна отдаденост и любов. Всяка песен беше посрещната от бурни аплодисменти, но това, което наистина грабна публикaта бяха отделните сола на музикантите. В края на концерта слушатели се изправиха на крака за да ръкопляскат и приканиха изпълнителите на бис.Image title

Когато група Масневи дава последния си поклон на шумната публика, бавно и славно се оттегля. Концертът е успешен и сега онези, които желаят да разменят думи с изпълнителите имат възможност. Подписват се плакати и са раздадени няколко DVD-та за истинските ценители. Тогава и ние успяваме да разпитаме Саид Фахими.


– За какво се пее в песните Ви?
– Свирим традиционни ирански песни от XI- XIII век. Текстовете се отнасят основно за любов и тъга. Някои от песните са и наши композиции.
– Кой е изворът на Вашето вдъхновение?
– Музиката ни идва от вътре, има пряка връзка с духовното ни състояние.
– Имахте концерт в София, а сега и в Пловдив. Къде Ви хареса повече?
– В София беше много хубаво. Имаше и повече хора, но и в Пловдив много добре си изкарахме.
– Какво очаквате след турнето?
– Когато се приберем в Иран, влизаме обратно в звукозаписното студио. В средата на Март ни очаква голям концерт по случай новата година*.

* В Иран Нова Година настъпва на първа пролет.Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.