Откриват фестивала „Златният ритон“

Под небето

От 30 ноември до 5 декември 2015 г. в Пловдив ще се проведе 22-ят Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”. Прожекциите са в ЛЪКИ Дом на киното (Дом на науката и техниката, ул.Гладстон“) и клуб „Петното. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН.
Организатор на Фестивала “Златен Ритон” е ИА “Национален филмов център”, а съорганизатори – Министерството на културата, Община Пловдив и други професионални организации и институции. Той включва две конкурсни програми – за документално и анимационно кино,в които се състезават 38 филма, ретроспективни програми, както и 18 филма в допълнителната информационна програма.
Събитието стартира довечера от 19:00 часа в Лъки Дом на киното с филма „Усмивките на българските комедии”, който прави поклон към любимите ленти на поколения българи. Това е последният филм на проф. Иван Георгиев-Гец, който ни напусна наскоро, филмът е завършен от Радослав Илиев.
Състезателната програма на Фестивала се оценява от петчленно жури в състав:
•    доц. д-р ИВO ДРАГАНОВ – Председател, преподавател в НБУ, департамент „Телекомуникации” и в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” бизнеспланиране и управление на електронни медии; телевизионна драматургия; телевизионно програмиране; връзки с обществеността.
•    ИВАН ТОНЕВ – завършил операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” (1989). През 1999 г. създава собствена продуцентска компания „АРС Диджитал” студио. От 2005 г. работи като продуцент. Председател е на Асоциацията на българските оператори от 2006 г., а в периода 2008–2015 е вицепрезидент на Европейската федерация на операторите (IMAGO). Член на Националния съвет за кино от 2012 г.
•    АНДРЕЙ ПАУНОВ – кино- и телевизионен режисьор
•    СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА – е критик и куратор от Пловдив, България. От 2014 г. работи в Пловдив като част от екипа, развиващ културната стратегия на Община Пловдив 2014–2024. От 2015 г. е артистичен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, която работи по реализацията на програмата за Европейска столица на културата 2019.
•    СИМЕОН СОКЕРОВ – завършил  Художествената гимназия в София. Защитава магистърска степен по анимационна режисура в НАТФИЗ (2009). След това изучава филмова и телевизионна режисура в същата Академия. Работи като режисьор на реклами и късометражни филми и завежда отдел по анимация и визуални ефекти във водещо рекламно студио.

Журито на Фестивала присъжда следните официални награди:
1. Награда “Златен ритон” за най-добър документален филм;
2. Награда “Златен ритон” за най-добър анимационен филм;
3. Специална награда на журито;
4. Награда за режисьор на документален филм;
5. Награда за художник-постановчик на анимационен филм;
6. Награда за дебют;
7. Награда на Община Пловдив – произведение на изкуството;
8. до 2 почетни грамоти в двете главни категории
9. Секция “Критика” към СБФД присъжда награда на критиката.
Повече информация за фестивала „Златен ритон“ и подробна програма можете да намерите на интернет страницата: http://www.zlatenriton.bg

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.