Под небето

Дойчин Ангелов: Пловдив ще губи по 7 милиона евро на закрита авиолиния

Шефът на летището изчисли, че 100 души от града ще останат без работа след решението на общинския съвет
 
Дойчин Ангелов
Дойчин Ангелов
Шефът на летище Пловдив отговори с коментар на вчерашното решение на мнозинството в общинския съвет за излизане на града от фонда на летище Пловдив, с което официално избраниците ни задраскаха аеропорта като един от пунктовете за развитието на района. Съжалявам за взетото решение на пловдивските общински съветници за излизането на община Пловдив от Фонда за развитие на пловдивското летище. Пловдив ще загуби много, категоричен е директорът на летището, който отнесе много критики вчера Дойчин Ангелов.
По време на дебатите на сесията, нито вносителите на предложението, нито противниците му казаха реалните факти за дейността на Фонда и неговите резултати.
Излизането на община Пловдив от Фонда за развитие на летище Пловдив ще доведе до лишаването на населението на Пловдив и региона да използва евтини въздушни връзки с Европа и другите континенти. Липсата на полети до региона ще намали инвестициите и интереса на бизнеса. Коментарите, че няма възвращаемост на инвестицията във Фонда, са абсолютно несъстоятелни, тъй като Фондът не е еднолично дружество, а сдружение с нестопанска цел и ползите от неговото съществуване се усещат от хотели, ресторанти, търговски обекти, транспортни фирми, курорти и спа дестинации, смята директорът на аеропорта Дойчин Ангелов.
По думите му основната роля за одобряването на нови линии и привличането на още общини и средства във Фонда са задължение на самия Фонд.
Мениджмънта на летище Пловдив търси алтернативни варианти за откриването на нови линии, без те да са обвързни с Фонда. Един от последните примери за това е посещението на директора на летище Пловдив и областния управител Здравко Димитров в Турция, при което се доразвиха преговорите за откриването на директни линии от Истанбул и Бурса до Пловдив. В момента от летище Пловдив се изпълняват полети до Лондон и Франкфурт. Скоро се очаква да бъдат договорени линии до Кипър, Испания и Турция, съобщават от летището.
Със съществуването на линиите досега са пристигнали над 150 хиляди пътници. Всеки пътник харчи между 300 и 800 евро за престоя си. Парите директно влизат в икономиката на Пловдив и региона. Изчисленията показват, че за 2011 година от общия брой пътници – 11 хиляди са граждани на Германия и Великобритания. За 2012 година – 12500 са чужденците, кацнали в Пловдив, което прави средно по 1500 туристи на месец. В годишен план става въпрос, че само от една линия в региона се вливат приблизително 7 милиона евро. Икономическо проучване на Европейската комисия показва, че 1000 пътници, осигуряват поддържането на едно работно място в региона. Ако линиите спрат, 100 работни места от различни отрасли ще бъдат закрити, изчисляват от аеропорта.
В крайна сметка света не свършва с излизането на община Пловдив от Фонда и аз съм убеден, че много скоро други големи общини ще се присъединят към него и ще работят за интересите на своите граждани, каза още Дойчин Ангелов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина