Браво: Излизаха Стария град

Под небето

30 чувала с боклук събраха от Небет тепе

Image title
За първи път Старият град бе измит. В 6 часа сутринта по инициатива на кмета на район „Централен” Райна Петрова и директора на ОП „Чистота” Иван Стоянов  започна цялостно почистване и миене на архитектурния резерват.
Досега тук никога не е мито, потвърдиха и двамата. Петрова призна, че дори се е притеснявала дали няма да се увреди калдъръмът, но предложеният от Стоянов метод се оказал успешен.
Image title
Първо овлажняваме с малката специализирана мотомиячка  с дюзи, после с пластмасовите четки помитаме, пускаме машината с пароструйка по шуплите на калдъръма и изплакваме отново с миячката, обясни технологията той.
След като почисти и пешеходните зони и тротоарите, пароструйката се пренасочва към премахване на графитите, с които са изподраскани архитектурни забележителности. Предварително са направени консултации с реставратори и те са уверили, че няма опасност паметниците на културата да бъдат повредени. Голяма цистерна с маркуч пък мие по-широките улици.

Image title
40 работнички от общинското предприятие също се включиха в голямото чистене. Само са няколко часа те събраха 30 чувала с боклук от Небет тепе.
Отсега нататък Стария град ще се мие редовно, увери директорът на „Чистота” и допълни, че и тук, както в центъра на града, във водата е добавена есенцията със свежо цветно ухание „Западен бряг”.

Стария град е емблематично място за Пловдив и за да стане още по-привлекателен, започваме работа по много направления, подчерта Райна Петрова. Image title
Общината вече стартира дейности по укрепването и реконструкцията на 60 от опасните сгради в резервата. Алпинисти предстои да отрежат две изсъхнали и опасни дървета до „Конюшните на царя”. Съвместно с районната администрация „Градини и паркове” започват озеленяване и зацветяване.

Междувременно, след нареждане на кмета всички бетонни пейки на Главната бяха вдигнати и закарани в Чистота. Image title
Ще ги мием с пароструйка и химически препарати за дезинфекция, а ако извършим процедурите на място, има опасност да нанесем щети на дърветата, мотивира преместването директорът на предприятието Иван Стоянов.
До края на седмицата пейките ще бъдат измити, а после ще бъдат монтирани отново на по-подходящи места, така че да не пречат на минувачите, допълни той.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.