Под небето

9 хиляди подписа срещу ЕВН отиват при президента

Дух на покойник навъртял 60 лева сметка за ток в празен апартамент без бушон

Image title
9 хиляди подписа срещу ЕВН и монополите в енергоразпределението събра откритият пункт пред Пощата за седмица. Такива са резултатите от акцията на Организация за обществена самозащита „Едно“. Подписката, придружена с десетки жалби, ще бъде пратена в президентството, Народното събрание, ДКЕВР, прокуратурата, обявиха днес инициаторите на акцията срещу ЕРП-ата. От „Едно“ излизат с конкретни искания за контрол и промяна на работата на дружествата, създаване на конкуренция в енергоразпределението, граждански контрол в целия процес.
Всички искания ще предоставим на самите ЕРП-та и ще очакваме от тях реакция в рамките на една седмица. Ако не получим отговор на питанията си и конкретни актове по реализиране на исканията ни, ще предприемем други, по-сериозни действия, каза шефът на „Едно“ Светлозар Николов. Но не уточни за какви действия става въпрос. Подчерта още, че от организация ще искат компенсация на ощетените абонати от дружествата, създаване на независими лаборатории, граждански контрол вътре в компаниите.

Сред най-фрапиращите нередности, описани в жалбите на хората, са навъртането на големи сметки при свален шалтер. Като случай с 60 лева сметка за ток на починал абонат, в чийто пуст дом бушонът е пуснат. Сигурно духът му се топли на калорифер. Но някой трябва да отговори как се е натрупала тази сметка. Ако са крали ток съседите- нека ЕВН хване нарушителите, това е тяхна работа. Най-много жалби има от хора, които са живели в чужбина, а в тъмните си и студени апартаменти с изключени бушони заварват доволна сметка за ток, разказват от „Едно“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина