Под небето

1400 във фейсбук против Николай да е патриарх


Група против дядо Николай да оглави Българската православна църква се появи във Фейсбук. Над 1400 човека са се регистрирали в тази общност. Според коментарите на някои, най-достоен за следващ патриарх е митрополит Гавраил,  който продал  къщата си за да построи черква. А не продава църквата за да си купи къща, Ролекс или БМВ, казва Любен Цонков.

Ето и част от коментарите на хората:

Тася Тасова казва: Аз затова съм фен на Видинския. Всички в епархията му го обичат: простите селяни, обикновените хора, управата го гледа с уважение и почит, гостите си посреща на няколко езика. Наистина чудесна съвкупност от качества и широко уважение от страна хората.

Silvia Dimova: Дядо Гавраил беше единственият, който поднесе извинения и поиска прошка от хората с репродуктивни проблеми в БГ по повод на безумната декларация на Синода за ин витро и сурогатно майчинство. Актът му беше пример за смелост, разкаяние и справедливост. Не си спомням друг висш клирик да ме е впечатлявал с подобно поведение…

Jassen Andreev: Абе хора ….. КАК ще оглави Николай Църквата като осем години не му достигат до прага за заемане на мястото …. или да се намираме на приказки само …. Гледайте към Дунав, кой е правил епархии, а не ролекси, от там ще дойде следващия Патриарх ….

Манол Николов: Митрополит Николай не беше ли оня, дето скромно се кичи с „Ролекс“? Дето смирено кара няколко аудита и джипове? Дето спонсор му е червеният олигарх Гергов? Дето за драскотина по джипа му едно момче лежа в затвора? Или нещо бъркам?

Иванка Шошева И ако знаете с какви видеокамери над задния вход на митрополитския си дом е…и полицията няма такива…това ли е вярата и упованието му в Бога, че ще бди над него и имуществото му? Ако има някой от Пловдив, нека мине отзад на къщата и да снима…ако посмее, щото и мутрите може да са в джиповете..

Nikolai Nikolov: За съжаление повечето ни свещеници са сребролюбци и митрополит Николай е един от тях! Истинските БОЖИ служители са малко за съжаление…

Петя Иванова: „ Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам “ – рекъл попа глозгайки пилешка кълка по време на пост. Та и с ролексите и скъпите лимузини на нашия митрополит тъй! Ще има да я търсим сега пасивноста на патриарх Максим…според мен ако Николаѝ Пловдивски оглави БПЦ ще започне една активност по обществени проблеми, която ще ни дойде в повече.

Иванка Шошева: Николай бяга като пърле пред майка си…все ги насътворява едни такива редки, че след него старците трябва да мажат…Специалистите по каноническо право са категорични, че решението да се избере временно управляващ Софийска епархия противоречи на Устава на БПЦ…(и познайте кой е дал такава идея – да се избере временно управляващ Софийска епархия…пак въпросният митрополит, недорасляка на БПЦ – Николай, че и сам е гласувал за себе си, с което накланя везните в своя полза!), защото ДЛЪЖНОСТТА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ Е НЕДЕЛИМА!!! Тя се поема от един човек, който се избира от патриаршески избирателен събор. Българският патриарх и Софийски митрополит представлява БПЦ пред държавата и другите поместни православни църкви, както и пред другите вероизповедания. При смърт на патриарха, до избирането на нов, тези функции се поемат от наместник-председателя. Ако има избрани двама души – един за наместник-председател и друг за Софийски митрополит, не е ясно кой от двамата представлява БПЦ. Българският патриарх и Софийски митрополит има особен правен статут – той е представител на две юридически лица – на Църквата като централна институция и на митрополията като местно поделение на БПЦ. Въпросът със статута на Българския патриарх и Софийски митрополит е уреден не само в Устава на БПЦ (чл. 38), но и в Закона за вероизповеданията (чл. 10), както и в решение на Конституционния съд от 15 юли 2003 г. (тук). Има възможност, за да се избегнат критики заради юридическата грешка, допусната от Св. Синод, на заседанието тази събота архиереите да изберат за наместник-председател на Св. Синод отново митрополит Николай. По този начин двете длъжности ще се поемат от един човек и така уставното нарушение ще бъде прикрито.

Римисарк България: Какво направи Св. Синод 10 часа след успението на Патриарха? Наруши Устава на БПЦ и постави за наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Пловдивския митрополит Николай. Св. Синод наруши Устава в отсъствие на четирима митрополити – Кирил, Натанаил, Йосиф и Симеон, и при категоричното несъгласие на двама митрополити – чест им прави! – Гавраил и Галактион…

Иванка Шошева Син на ченге, какво разбира синът на ченге от стенописи!? Синовете на ченгетата разбират от насилие и унищожаване без да се съобразяват с нищо и никой…

Yan Muhahahahah Ashton: който е от Пловдив най-вероятно добре знае какво копеленце е тоя…

Георги Колев: Не харесвам тапети по принцип. Добра причина ли е? Може би ще сложи и в св. Александър Невски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина