Новини

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

СС на ООН гласува резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на украински земи

Руският президент Владимир Путин подписа късно снощи укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране украинска територия.

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, според Кремъл е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право. Донецка и Луганска област – другите две области, които се очаква да бъдат присъединени към Русия, бяха признати от Москва за независими държави още през февруари. В четирите области бяха организираха референдуми за анексиране, които бяха отхвърлени като измама от Запада.

Според Путин съществуващите конфликти, като този между Русия и Украйна, са резултат от разпадането на Съветския съюз. Той обвини западните държави, че подготвят сценарии за разпалване на нови конфликти на постсъветското пространство. По думите му в момента се формира по-справедлив световен ред, а проблемите произтичат от нежеланието на Запада да приеме този процес.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че анексирането няма да донесе желаните резултати на Москва и заяви, че Украйна ще възстанови териториалната си цялост. Той свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

В Съвета за сигурност на ООН днес ще има гласуване на резолюция, която осъжда референдумите в Украйна. Русия ще използва правото си на вето, така че се очаква тя да не бъде приета.

„Искам да подчертая, че така наречените референдуми в окупираните региони бяха проведени по време на активни бойни действия и противоречие с украинската конституция. Те не могат да бъдат наречени истинско волеизявление на народа и, ако Русия реши да изпълни намеренията си, ще застраши още повече шансовете за мир“, предупреди генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш.

Той настоя Москва да се откаже от плановете за присъединяване на четири украински области, защото влиза в нарушение на хартата на ООН и на международното право.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина