ЖивотНовини

КЗК глоби Кауфланд и Билла за заблуждаваща реклама

Няма налични количества от промоционални продукти в определени обекти

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 565 052 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

Комисията е установила, че по време на промоция със слънчогледово олио „Плиска“, обявена от Кауфланд , няма налични количества от промоционалните продукти в определени обекти. Според КЗК в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Наложената имуществена санкция на „Билла България“ ЕООД също е в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 250 089 лв.). Нарушението в случая отново е по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

КЗК установява, че по време на провеждане от Билла на промоция със слънчогледово олио „Реоли“ и високоолеиново олио „Папас“, няма налични количества от съответните промоционални продукти в определени обекти. Заключението на комисията е като това в случая с Кауфланд.

„Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара“, посочват от КЗК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина