Новини

ООН прие резолюция срещу анексията на четири области на Украйна

Общото събрание на ООН прие резолюция, осъждаща незаконните референдуми в т. н. ДНР и ЛНР, Херсонска и Запорожка области. Това съобщи официалният туитър канал на световната организация UN News.

В резолюцията се съдържа искане към Русия да преразгледа заявлението за анексията на територията, пише OFFNews. В подкрепа на резолюцията са гласували 143 страни, сред които и България.

Пет държави са гласували против – самата Русия, Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

Китай се е въздържал. Въздържали са се: Алжир, Армения, Боливия, Бурунди, Централно-африканска република, Конго, Куба, Еритрея, Есватини (бивша Свазиленд), Етиопия, Гвинея, Хондурас, Индия, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Лесото, Мали, Монголия, Мозамбик, Намибия, Пакистан, Южна Африка, Южен Судан, Шри Ланка, Судан, Таджикистан, Тайланд, Того, Уганда, Танзания, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

За разлика от Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето като постоянен член и където вече се възползва от него, Кремъл не може да блокира подобна декларация в Общото събрание на световната организация.

Макар резолюциите на Общото събрание да имат само декларативен характер, гласуването в сряда, показва, че в тесния кръг на приятелите на Русия са останали само Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа. Еритрея се е въздържала.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина