ИзбориНовини

Ще поканят ли Митрофанова на първото заседание на НС?

Бойко Борисов е против

Парламентарно представените формации ще се съберат в 13 ч., за да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на заседанието, с което на 19 октомври ще се открие 48-ото НС. Срещата е по инициатива на „Демократична България“ и се свиква, след като във вторник политическите сили не успяха да постигнат съгласие, съобщава БНР.

На първата след изборите среща парламентарно представените формации успяха да разпределят местата си в пленарна зала, но не се разбраха за присъствието на посланик Елеонора Митрофанова. Във вторник зад предложението на ДБ да не бъде поканен руският дипломат №1 застанаха само от ПП. БСП и Възраждане се обявиха „против“, а представителите на другите политически сили не заеха страна. За казуса пръв съобщи представителят на „Възраждане“ Петър Петров:

„Няма да позволим това да се случи, защото допълнително ще нагнети напрежението между България и Руската федерация“.

Така на практика депутатите оставиха крайното решение на администрацията на парламента. Оттам обаче възразили, че решението трябва да е политическо.

Вчера пред БНР депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който като най-възрастен ще открие първото заседание, заяви:

„Тя е дипломат като всички дипломати. Това е обявяване на война. Ами кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук. Аз питам чий е този зор? Кой ще отговаря?“

Последва светкавична пресконференция на лидера на партията-победител от вота Бойко Борисов, който зае противоположна позиция:

„Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. Точка. И аз се надявам, тя да направи този жест, да не проваля първото заседание на парламента“.

В крайна сметка решението трябва да бъде взето днес. Ще се вземе предвид и становището на Външно министерство, поискано от администрацията на НС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина