КултураНовини

Антоанета Караиванова-Павлова представя новата си стихосбирка „За частица от небе“

Пловдивската поетеса Антоанета Караиванова-Павлова представя новата си стихосбирка „За частица от небе“ в Дома на културата „Борис Христов“.

Един от най-ярките поетични гласове на Пловдив в новата си поетична книга събира 43 стихотворения, които посвещава „на всички, за които поезията е друга форма на живот“. Заглавието според редактора на поетичната книга Камелия Кондова не е случайно. „На везните на битовизмите от една страна и ефирната уж частица небе – от другата, „натежава“ небето. Не като градоносни облаци, а като онова спасително синьо, което надскача нуждите на стомаха и храни душата“, казва в предговора Кондова. Според издателите творчеството на Антоанета Караиванова-Павлова е специално, защото разглежда представите за добро и зло, надеждата за един по-човечен свят, за по-светло и нежно синьо бъдеще – въпроси, които вълнуват всеки, но не всеки може да ги превърне в красиви стихове. Стихосбирката й „За частица от небе“ е искрена лирична и общочовешка изповед. Тя е своеобразен поглед към висините, издигане над битовото и материалното.

„В най-добрите си стихове Антоанета Караиванова-Павлова постига това, което е сърце на поезията – уловения и спасен чрез рисуващи думи миг“, казва за новата книга на Антоанета известният пловдивски поет и журналист Антон Баев. Той посочва осем от стихотворенията на поетесата, които демонстрират смисъла да се пише поезия.

Антоанета Караиванова-Павлова е известна като автор на химна на Медицински университет – Пловдив. Тя е преподавател в Департамента по езиково и специализирано обучение.  

Премиерата на „За частица от небе“ ще се проведе на 16 май 2024 г. /четвъртък/ от 18:30 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“.

Думи за книгата ще споделят нейният редактор – поетесата Камелия Кондова, както и издателят от „Библиотека България“ Ива Спиридонова. Своите интерпретации на стиховете на Антоанета ще направят актьорите от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева и Петър Тосков. За музикалната атмосфера на събитието ще се погрижи Йоана Тихолова. Специални гости на премиерата на новата стихосбирка на Антоанета Караиванова-Павлова ще бъдат представители на Дружеството на пловдивските писателите, преподаватели от МУ, почитатели на поетичното изкуство и приятели.

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България и на Дружеството на пловдивските писатели. Автор е на четири стихосбирки: „Следа от дъжд“ /2003/, „И утре е начало“ /2005/, „По тихия път на тревите“ /2011/ и „Цветове на лятото“. „За частица от небе“ е последната й поетична книга.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина