АктуалноГрадътНовини

Кой помага на бездомните котки в Пловдив?

V – ама не като Vendetta, а като котешко ухо

Забелязали ли сте колко много улични котки има в Пловдив? А забелязали ли сте, че при част от тях липсва част от ухото? Ще кажете – битка с друга котка. Или с плъх. Разрезът обаче е сходен при повечето животни.

V-образният разрез на уохото на пухкавите приятели всъщност означава, че котето е било заловено, ваксинирано, кастрирано и върнато, където е било намерено.

Общината периодично организира кампании за кастриране на домашни любимци. Кой обаче полага такава грижа за уличните котки?

Немски кастрационен център

Кастрационният център е първият по рода си проект в гр. Пловдив, чиято цел е ефективно намаляване на популацията на бездомни котки. В кастрационния център се извършват кастрации на бездомни животни напълно безплатно. Към днешна дата, котките, кастрирани в центъра, са близо 10 000.

Проектът е осъществен благодарение на партьорството на Welttierschutzgesellschaft e.V. и Streunerhilfe Bulgarien. Негов приоритет е да бъде намалена популацията на безстопанствените котки в града, които наброяват няколко хиляди.

Източник: Немски кастрационен център

„Кастрацията е единствения хуманен метод за овладяване на нежеланата популация, но има значителен ефект само когато са кастрирани около 70% от животните по улиците“, пише в сайта на центъра, който се намира на ул. Хъшовска 23 (зад Водната палата).

„Ловците“ на центъра работят по т.нар. спираловидна схема за залавяне и кастриране на безстопанствени котки в определен район. Котките се залавят с хуманен капан и се връщат след престой от минимум 24 часа (ако здравословното им състояние го позволява) на същото място.
Различните райони се обработват със седмици наред, за да е сигурно, че са заловени максимален брой улични котки.

„Разчитаме на помощта на доброволци, живeещи в съотвения район. Всеки гражданин отделно, може да доведе бездомни животни за кастрация в клиниката, след предварително записан час“, съобщават от центъра.

Cat House

„Cat House/Кат Хаус“ е сдружение с нестопанска цел, което полага грижи за бездомни/изоставени котки и осигурява лечение, кастрации и подслон.

„В нашия котешки дом се грижим за бездомни и изоставени животни, които имат нужда от грижи, лечение и подслон, докато не намерим техните постоянни домове и семейства“, пише в представянето на организацията.

„Cat house“ се издържа с помощта на дарения, а в организацията доброволците са винаги добре дошли, защото работата не свършва. Към момента организацията търси домове на около 80 животни. Всички котки са ваксинирани, редовно обезпаразитявани и кастрирани, с изключение на най-младите, които все още нямат навършената възраст за това.

„Голяма част от котките, които спасяваме постъпват при нас с хронични и обострени здравословни проблеми или тежки травми, които налагат продължително и понякога скъпоструващо лечение“, споделят от организацията.

И двете организации имат сходен апел на своите фейсбук страници – да не им се сърдите, когато не ви вдигнат телефона или не могат да предложат помощ, просто защото вече са претрупани. Имайте предвид, че ако все пак сте решили да помогнете на улично животно, повечето ветеринарни клиники имат по-ниски цени за такива случаи, а понякога преглеждат и лекуват безвъзмездно.

Аделина Калъпчиева

Познава всички тайни кътчета в Пловдив, а в Под тепето подбира и подготвя националните и международни новини.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина