АктуалноГрадътЗабравеният градКварталиМненияНовини

Историческата зона в центъра на Пловдив вече е ценност от национално значение

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство  към Министерство на културата реши да промени характеристиката на защитената  „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в Групова археологическа, урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност от периода на праистория, античност, средновековие, възраждане, ново и най-ново време. Реши още, че въпросната зона вече попада в квалификацията „Национално значение”, а не местно, както бе досега.

Естествено, за да станат валидни тези решение на Експертния съвет трябва министъра на културата Велислав Минеков да положи подпис под тях.

На днешното заседание директорът на НИНКН арх. Петър Петров поиска мерките за опазване в центъра на Пловдив да бъдат допълнително затегнати.  

„Всички инвестиционни намеси в границите на ГНКЦ и охранителните зони, свързани с промяна на обемно-пространствените и архитектурните им характеристики, включително дейностите по прехване на обекти, да се извършват само след съгласуване по реда на Закона за културното наследство. Инвестиционни намеси по обектите – единични недвижими културни ценности, се допускат само при наличие на приключила процедура по реда на гл. 5 от ЗКН и наличие на изготвен предварителен или окончателен режим за опазване”, се казваше в точка 3 от дневния ред на заседанието на Специализирания експертен съвет.

В него се включиха кметът на район Централен Георги Стаменов и главният архитект Димитър Ахрянов, които възразиха срещу предложението на арх. Петров, тъй като, по думите им, това би наложило мораториум върху строителството и всички инвестиционни намеси в целия център на града. В крайна сметка, след напрегната дискусия, Съветът не прие предложението на НИНКН и прецени, че Институтът следва да изготви  режими за опазване и опише тези обекти, които имат архитектурна, историческа и архитектурна стойност, а не да се третира цялата централна градска зона по един и същ начин. 

„Тази част от предложението бе доста притеснителна, тъй като създава нови изисквания към всеки един собственик на имот в центъра, в зоната между бул. „Руски”, ул. „Родопи”, „Христо Ботев” и „Марица юг”. Ако бе прието предложението всичко там следваше да се случва единствено и само по Закона на културното наследство. Изразих своето несъгласие по темата. Паметниците трябва да имат защитен статут, но един такъв огромен обхват ще изправи пред колапс всички собственици на имоти. Да вземем например улиците „Кап. Райчо” и „Петко Д.Петков”, които са чисто жилищни квартали, с много блокове и без ценни сгради. Така дори всяко едно остъкление или пребоядисване  щеше да иска съгласуване с НИНКН. Всяко премахване на навес, инвестиционен проект, ПУП и РУП- всичко. След задълбочен дебат от страна на всички се взе правилното решение да се оформят ясни граници на територията и режимите да се отнасят основно за тях, а не за целия район. Това щеше доведе до мораториум на строителството в Централен. Радвам се, че се подходи прагматично”, коментира след края на Експертния съвет пред Под тепето кметът на Централен Георги Стаменов.

Той предлага да се направи комисия с експерти, които да се огледат всички сгради в центъра и да е ясно кои от тях имат културно-историческа стойност. Даде пример още с улица „Велико Търново”, където има архитектурни перли, незащитени със статут до този момент, но и но има и соц блокове.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина