АктуалноГероите на деняГрадътИзбор на редактораИзпод тепетоКултураНовини

Съдбата на библиотечния котарак Жоро развълнува хиляди в Пловдив

Съдбата на библиотечния котарак Жоро развълнува хиляди в Пловдив, след като стана ясно, че Събират подписка в подкрепа на котарака на Библиотеката, тъй като някои хора са недоволни от неговото присъствие в сградата.

В социалните мрежи дебатиращите изцяло подкрепят присъствието на животинчето в храма на знанието. Те дават за пример десетките котки, назначени на работа в Ермитажа, както и „главният ловец на мишки“ в UK – прочутият обитател на „Даунинг стрийт“ 10.

Тук е мястото да съобщим, че примерът за отношението и ценността на подобни четириноги служители е дълбоко залегнал в пловдивската култура. Под тепетата котките са били на почит и издръжка в Народна библиотека „Иван Вазов“ в миналото, доказват го документи от архивите. Те присъстват официално в разходните книги на културната институция, даже и по времето на последната -Втора световна война.

Един от най-устойчивите и оправдани официално ежемесечни разходи на Народната библиотека още през 1942 година (а със сигурност и по-рано) е за… храна на котките. Това е видно от Опис № 448 на оправдателните документи срещу отпуснатите на 7 октомврий 1942 год.

Източник: НБИВ-БИА, арх.ф. 24

„5000 лева от Министерството на народното просвещение с платежна заповед под № 9632 по бюджета за 1942 год. по 87 т. за канцеларски потреби:

1. Димкин – Храна за котките м. VI – 80
2. Мехмедов – хамалия – 40
3. Салиев – хамалие – 50
4. Ангелов – отпечатване натписи – 20
5. Дамянов – храна за котките м. VII – 80
6. Салиев – хамалие – 50
7. Матанов – белова хартия – 44
8. Ангелов – отпечатване на оплак[вателна] кн[ига]- 200
9. Димкин – храна за котките м. VIII – 80
10. Захариев – бронз – 10
11. Кунчев – чертана хартия – 40
12. Павлов – лепило – 15
13. Кунчев – сметко-разписки – 40
14. Османов – хамалие – 50
15. Асанов – превоз – 25
16. Овчаров – напечатване инвентар – 1560
17. Салиев – хамалие – 50
18. Димкин – храна за котките м. IX – 80
19. Бояджиев – хартия – 12
20. Николов – канап – 54
21. Салиев – хамалие – 50
22. Ангелов – плака[т]и – 80
23. Атамян – разни – 448
24. Т.П. станция – телефон[н]а такса – 1300
25. Препоръчани – София – 20
26. Препоръчани – Париж – 145
27. Препоръчани – Виена – 79
28. Препоръчано – Лайпциг – 16
29. Телефонни разписки – 148
30. Телеграми – 124
Всичко: 5000″

Както виждате, българското министерство на културата е плащало по 80 лева за храна на месец на котараците в Пловдивската библиотека.

Както през миналия век, така и сега котетата в НБ „Иван Вазов“ не се излежават единствено, а вършат обществено полезна работа. В случаят с Жоро дори става дума за добороволчество. Котаракът, който е застрашен от изгонване, е участвал в благотворителни акции.

Последната такава е от края на миналата година, когато той получи и специална благодарност от Кучета от общински приют гр.Пловдив .

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

36 коментари

  1. А кой взе Кучета и Котки по време на Ковида и като свърши ги изхвърли на улицата?За това „ЧОВЕШКО“ поведение какъв ви е коментара?Тези животинки как да живеят?Такова е и Поведението ни и към Хората!Всеки ден в работата си виждам възрастни хора,недоглеждани и непогрижени от децата си,които живеят на няколко километра от тях!Все някой друг е длъжен:Държавата,персонала на болниците и т.н!Но Държавата и Обществото сме НИЕ !

 1. Абсолютно подкрепям библиотеката за закрилата на котето!!! Човек като този директор,няма работа на този пост!!! Човеци без душа ,не заслужават нищо!

 2. Абсолютно подкрепям библиотеката за закрилата на котето!!! Човек като този директор,няма работа на този пост!!! Човеци без душа ,не заслужават нищо!

 3. Въпреки подкрепата на Човеците от Пловдив, директорът на библиотеката е решил да изгони Жорко, което може да означава, че въпросният дркТор не човек и не от Пловдив.
  Предлагам петиция за изгонването, изхвърлянето и изритването на съмнителното същество от Библиотеката.

  1. В Ермитажа има много котки,пазят книгите от мишки,даже препоръчвам и тук да си вземат още няколко,тези животинки освен това красят интериора,а този директор да го махат,явно е прост и сигурно не знае къде е Ермитажа и други такива обекти,а и явно мрази котки..

    1. Си просто црвул. Самото присъствие на котка е достатъчно да няма мишки. Излез от вмирисаната на кисело зеле и пърцуца панелка и може да научиш най вече разбереш нещо от „кво тва такоу“ 💩

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина