ГласовеМнения

Гигантски хотел расте на Гребната, пловдивчани гневни

Съсипват единственото чисто и зелено кътче на града, дразнят се наши читатели

Проектчето за 4-звезден хотел
Проектчето за 4-звезден хотел
Гигантски 8-етажен хотел ще изникне на мястото на строителната площадка, за която ви сигнализирахме в началото на седмицата. Бетоненото чудовище ще се извисява над всичко в парк Отдих и култура и ще се простира на огромна площ само на няколко метра от старта на Гребната база. Странното е, че местната власт няма идея какво става в най-зеленото кътче в града. Не успяхме да получим информация защо строителното разрешение е издадено преди повече от 11 години, а багерите влязоха в началото на 2012-а. Зам.-кметът по спорта Георги Титюков, който пряко отговаря за Гребния канал като спортен обект смяташе, че в горичката се строят едноетажни фамилни къщи. Оказа се обаче, че там ще има хотел голям колкото мастодонтите в Слънчев бряг, които изгониха завинаги платежоспособните туристи от родните плажове. Инвеститор е компанията Марбро. Собственикът й Ванко Иванов твърди, че няма идея за печалба, а строи за собствено удоволствие.

Image title
И за неудоволствие на десетки пловдивчани, които не искат в единствената зелена зона за отдих да се извисява бетонен великан. На електронната си поща получихме много писма от несъгласни със строителните работи пловдивчани. Развихри се и дискусия в коментарите под първия ни текст по въпроса.

Image title
Проектът е за 4-звезден хотел със СПА център, конферентни зали и туристическо бюро, кафене, панорамна сладкарница, ресторанти за бързо хранене и детска градина. Идеята на инвеститорите е обектът им да приема спортисти. Нещо като мини мол в зелената среда.

Вярно е, че сградата е висока, но така е предвидено в ПУП, правен преди години и по-късно от паркоустройствения план на арх. Михаил Богданов, обясни арх. Русев пред Марица.
Тази зона не попада в територията на Гребния канал, а в плана на квартал “Христо Смирненски – 4”, уточни арх. Русев. Там действа съвсем друг режим, различен от този, предвиден за парк “Отдих и култура” и Гребния канал. Имотите са частни и ако няма противоречие с ПУП, инвеститорът е в правото да поиска максимално допустима височина на сградата. По тази причина Експертният съвет за устройство на територията е одобрил проекта, след което е издадено строително разрешение. Всеки ПУП определя всички параметри на застрояването – височина, интензивност, плътност, процент на озеленяване, обясни главният архитект. Изсичането на дървета става само с разрешение на общината, добавя главният архитект.
На това място в паркоустройствения план бяхме предвидили ваканционно селище с бунгала, но не и хотел. Такъв трябваше да бъде изграден за спортисти с вход откъм ул. “Копривщица”. Не знам кой е издал разрешението за строеж, но аз не съм го одобрил. Никой не ме е питал, нито е искал моето мнение, заяви пък арх. Михаил Богданов, автор на паркоустройствения план.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина