БългарияЖивотЗдравеНовини

Почитаме Св. Пантелеймон, закрилник на лекарите и акушерките

Свети Пантелеймон, закрилник на лекарите и акушерките, се почита от Българската православа църква на 27 юли.

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

Житие

Пантелеймон е живял през 3 век и 4 век, роден е като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан. Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.

В съответствие с представата за светеца като лечител през IX в. към манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници.

Вярвания

Българите приемат, че този ден е много подходящ за пътуване и затова го наричат „Пантелей пътник”.

Вярва се, че тогава птиците се събират на ята и се приготвят за дълъг път до топлите страни. Наричат празника още „Пантелей”, „Паталей”, „Църна Паталея”, „Воден Пантелей”. Навсякъде денят се смята за „тежък”, „лош”и се почита „за патило”, т.е. за лошо.

Според народната вяра св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от болести. Той бил по-малък брат на св. Илия и покровител на летните бури, пороища и наводнения – затова го наричат и „Воден Пантелей”.

Жените раздават обредни пити в чест на светеца и го молят да пази селището от наводнения.

На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски. По традиция на този ден още Църквата е отредила да се празнува паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина