АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКварталиНовини

Жълтата къща на „Ген. Данаил Николев“ отива в историята

Някога красивата триетажна жълта стара къща на централната градска улица „Генерал Данаил Николаев“ ще бъде съборена. Вече е започнала подготовката на терена, премахната е страничната ограда и багерът е на обекта.

Тези снимки, публикувани във Фейсбук групата Пловдив (Plovdiv) с пост гласящ: „Багерите пак в действие… Поредна красива, но неремонтирана стара сграда на улица Данаил Николаев ще се бута, вместо да се ремонтира и да върне стария си блясък и автентичния си вид!“, предизвикаха десетки негативни коментари.

Съдбата на жълтата къща Под тепето следи отдавана. Жилищната сградата, която се намира на № 29 е строена в средата на 20-те години на миналия век. Тя е частна собственост, но повече от 10 години не се поддържа по никакъв начин.

Преди по-малко от година от медията ни предрекохме, че тя ще си замине. Тогава ви съобщихме, че красива стара къща на улица „Данаил Николаев“ може би ще е поредната жертва на липсата на отношение сред обществото към културно-историческото наследство, както и недостатъчно адекватното законодателство при подобни казуси. Сградата е безстопанствена от много време, като дълги години там безпрепятствено са се настанявали и бездомници. Поради реална опасност за жителите, местната власт в лицето на районното кметство „Централен“ издаде заповед за събарянето ѝ през месец май. г., като преди това районното кметство се бори 5-6 години със собствениците да я укрепят, но без резултатно.

Според информацията, с която разполагаме, последният известен собственик на къщата е строителен предприемач, така че е очаквано на нейно място да изникне нова жилищна сграда.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

6 коментари

  1. За тези „жалещите“, т.нар. „архитектурно наследство“, има едно решение: бегом в землянките от времето на пра-пра дедите им-това също е арх.наследство. Идиоти, светът и хората се развиват. Частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА. Що се бутате в чуждите животи и само ревете и пречите.

  2. Оставете старите боклуци да се съборят и дайте ход на новото време,все едно да копаеш с лопата вместо с багер защото е историческо ,глупости всичко старо изравнено със земята

    1. Сградата не е частна собственост. В момента се води дело за имотна измама. Три от шестте апартамента са закупени съвсем законно през 70-те години. Т.нар. „строителен предприемач“ се опитва да скрие очевидни истини и да открадне имотите на хората.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина