АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Заминава си още една стара къща – този път на „Данаил Николаев“

Районното кметство се бори 5-6 години със собствениците да я укрепят, но са безсилни и са издали заповед за събаряне

Красива стара къща на улица „Данаил Николаев“ може би ще е поредната жертва на липсата на отношение сред обществото към културно-историческото наследство, както и недостатъчно адекватното законодателство при подобни казуси. Сградата е безстопанствена от много време, като дълги години там безпрепятствено са се настанявали и бездомници. Поради реална опасност за жителите, местната власт в лицето на районното кметство „Централен“  издала заповед за събаряне. Месец след заповедта движение няма и не е ясна съдбата на сградата.

„Казусът е на 5-6 години. Борим се със собствениците да укрепят сградата, тъй като е опасна за преминаващите. Преди 4-5 години издадохме заповед за ремонт и реконструкция, но нямаше никаква реакция“, заяви за „Под тепето“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Сградата на улица „Данаил Николаев“ 29 е изцяло частна, но не се поддържа по никакъв начин.

Състоянието в началото на месец юни

„Това е една от най-натоварените с пешеходци улици, има множество търговски обекти и голям поток от хора. От страна на собствениците няма никакво желание за ремонт“, коментира още Стаменов. Той добави, че къщата тече отвсякъде „като гевгир“ и няма да рискува здравето и животът на хората в този случай. Няма никакво движение относно конструктивното укрепване, а имаме различни протоколи за нейното лошо състояние, сподели още кметът на „Централен“.

Състоянието се влошава непрекъснато, като в този период, в който се занимаваме с нея имаше и промяна на собствеността, добави още Стаменов. Въпреки това промяна в отношението към къщата няма.

За да не стане тежък инцидент, общината е взела крайни мерки – издадена е заповед за премахване, поставена на входа на самата сграда на 27 май 2022 година. Общината и районното кметство нямат никави други инструменти за действие в подобни случаи. Няма никакъв начин как да се намесим и да я ремонтираме, категоричен е кметът.

Сградата на „Данаил Николаев“ е строена в средата на 20-те години на миналия век. Въпреки художествените си качества и историческа стойност, тя не е културна ценност и няма никаква защита срещу събаряне, както и съответно – отговорност у собствениците да я поддържат в качествен вид. Във всеки случай от издаването на заповедта в края на май, до края на юни месец собствениците не са предприели никакви видими мерки. Намесили са се дори и от други институции, като освен ограничителните ленти на Община Пловдив са сложени такива и от „Гражданска защита“. Съдбата на постройката обаче продължава да бъде неясна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

 1. Глупаци, да имате нещо ценно и да не го пазите, да не го обгрижвате за вас и поколението е престъпление….а в тая връзка да попитам какво стана с възтановяването и опазването на емблематичната беседка на Вазов,намираща се в частен дом?!

  1. „Лозето нече МОЛИТВА, байно, МОТИКА сака!“

   „К’во беше / к’во стана… БРЕ!“ Накратко до това се свежда всяко кудкудякане за изоставеното от „Държавата“ българско архитектурно наследство след 1990-та.

   (Конференции. Симпозиуми. Ешмедемета =с почерпки!)

 2. Жалко. А трябваше да е обявена за паметник на културата. Трябваше и друго, собствениците да са задължени да я поддържат, а в противен случай да следват глоби и отчуждаване. Имитациите със стиропорени финтифлюшки, които се нароиха последно време, нямат душата на истинската архитектура от миналото.

    1. Както „бармАн“ думичката е „бизнесмАн“ в единствено число; става „бизнисмЕн“ ф множественНо число.

     Или при произношение фъф сливЯнския диялект, или чЯрпанския.

     Така или иначе БГстански „бизнесман“ не съществува ф природата.

     Или ша бъде бизнисменин / или бизнисменец.

 3. Модният за 21-ви век Стил Джам-Тенекеджи-мутРОКОКО неизбежно измества демодетата строени от инж. Шнитер, геодет от сапьорите на руската окупация

 4. Язък за солидната постройка от масивен тухлен градеж!

  Какъвто и МУТРОбарок, па ако ще и мутРОКОКО да струпат некомпетентните нехайни некадърни собственици – няма начин да превъзхожда оригинала.

  Това не е като паянтовите кирпичени кошници из Трихълмието (ул. Панайот Волов) дето земетресенията само ги клатушкат.

  А пък течове, кръпки, дограми – това е лесно дюлгерство, Фьодоре, струва си усилието за такава добра отлежала зидария.

 5. И кои са тия глупави собственици,нехаещи или очакващи някоя грюндерска фирма да им плати бол пари за тази клошарница!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина