АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниОбщина ПловдивПод ножа

Вижте как изглежда Жълтото училище в Деня на будителите

На помпозни и често кухи откъм съдържание слова се наслушахме днес, в Деня на народните будители. За духовност, памет и будителство се изредиха да говорят множество знайни герои в Пловдив. Деца тръгнаха да „манифестират” от Хуманитарната гимназия на фона на „Велик е нашият войник” и „Шуми Марица”, докато в София, на стълбите пред паметника на Съветската армия в Княжеската градина, някои от най-ярките писатели и поети четоха откъси от книги, които разказват за ужаса на тоталитарната държава, в 250-ия ден от войната в Украйна. Както се казва, открийте разликите…

Но да се върнем към Пловдив. И към реалността.

Докато политици и общественици се надпреварваха да говорят за будителство и духовност, вероятно е паднало поредно парче от фасадата на Жълтото училище- първата новопостроена за учебни цели сграда през Възраждането, безценен паметник на културата от национално значение. Именно в Деня на народните будители Под тепето реши да „събуди” темата за ремонта на историческата сграда в Стария град, тъй като май всички отговорни по нея са затворили очи и проспиват проблема. А Жълтото училище е точно символ на това будителство, за което всички днес говореха.

Показваме ви снимки от състоянието на строената през 1868г. страда към днешна дата, 1 ноември, Ден на народните будители. Коментарът е излишен.

Паметникът продължава да се самосрутва, въпреки проекта за укрепването и реставрацията му, за който още в края на 2016г. държавата отпусна 1,1 милиона лева, а общината и дарители осигуриха допълнителни над 100 хиляди лева за тази градска кауза.

Днес каузата е във фризера и не е ясно кога и как ще бъде размразена. Там се озова по време на бившия ректор на АМТИИ проф. Милчо Василев. Ремонтът се опита да рестартиран неговата наследница проф. Тони Шекерджиева – Новак, но той пак зацикли. Обяснението бе Covid-19. Пандемията обаче отмина, а работници на обекта няма.

Преди близо година ви информирахме, че новото ръководство на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив е предприело действия, с които ще търси неустойки от фирмата изпълнител заради забавянето на реставрацията на паметника на културата. Докъде са стигнали тези действия и кога ще видим реставрирана историческата сграда, ще се опитаме да разберем утре.

А на всички, които днес се опитваха да „събудят” обществото със словата си напомняме, че „Дела трябват, не думи”, както е казал Будителят Васил Левски.

Вижте линковете по темата:

Най-накрая: Държавата отпусна пари за Жълтото училище

 Общината отпусна пари за Жълтото училище

Започва ремонтът на Жълтото училище

Ремонтът на Жълтото училище- добра новина и гигантски скандал

Реставраторите свалиха почти цялата мазилка на „Жълтото училище“

Какво се случва с Жълтото училище?

Жълтото училище продължава да се саморазрушава под строителните скелета

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Не разбрахте ли вече, че всико в България е само прах в очите на обикновените избиратели, мравки, работещи бедни. Всеки говори гръмки слова докато пипне големия пост и голямата заплата и до там. Дори наистина да иска да направи нещо добро, системата няма да му позволи – прогнила и пълна с некомпетентни хрантутници стигнали до топлите си местенца с пълзене и целуване на задници…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина