Изпод тепетоМнения

Най-накрая: Държавата отпусна пари за Жълтото училище

Укрепват и реконструират паметника на културата с 1,1 милион лева

Министерският съвет на свое заседание днес  постанови да бъдат отпуснати  един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на сградата на Жълтото училище в Пловдив. Средствата ще бъдат приведени на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство чрез бюджета на Министерството на образованието и науката. Това решение на държавата се очакваше от дълго време, тъй като състоянието на паметника на културата е изключително тежко. Спасяването на Жълтото училище е национална кауза, в която ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев  обясни, че по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на стойност около 1.2 милиона лева.

Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. Удовлетворени сме от това решение на Министерски съвет и благодаря за подкрепата на Председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град, коментира ректорът  професор-академик Милчо Василев.

Благодаря на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение, коментира кметът Иван Тотев. Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата – Пловдив, но и за страната, защото благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г., ще бъде съхранена за поколенията. Община Пловдив, ще продължи да подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата, допълни кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина