АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножаРазследване

Жълтото училище продължава да се саморазрушава под строителните скелета

Очевидно ремонтът на паметника на културата отдавна не е в дневния ред на ръководството на АМТИИ

Нищо не е свършено по проекта две години и половина след старта на строителните дейности

Не става ясно какво се случва с шумно отпуснатите от държавата средства за реставрацията на обекта, осигурените пари от общината и от частните дарители

„ Какво се случва с Жълтото училище?”, попита Под тепето в началото на септември миналата година. Въпросът ни бе напълно резонен, тъй като реставрационно- строителните дейности на недвижимия културен паметник от национално значение трябваше да са приключили много, много отдавна. Към днешна дата питането ни е още по- актуално, тъй като и в рамките на тези почти шест месеца работник на обекта не се е мяркал, а първата българска гимназия продължава да се саморазрушава безмилостно под издигнатите през ноември, 2017г., строителни скелета. Сега, десет дни преди изборите за нов ректор на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев”, проблемът остава да виси със страшна сила върху бъдещия наследник на проф. Милко Василев, който с нескрит възторг даде старт на ремонта на Жълтото училище преди две години и половина с обещанието, че само след 190 дни сградата отново ще посреща студентите от академията.

Очевидно ремонтът на паметника на културата отдавна не е в дневния ред на ръководството на академията. То спря да се интересува от бъдещето на сградата след като получи така чаканото финансиране от държавата за дейностите по укрепването, реставрацията и ремонта на базата. Строителните работи стартираха с отпуснатите от Министерски съвет 1,1 милиона лева, осигурени сто хиляди лева от Община Пловдив и множество частни дарения, като тези на световноизвестните музиканти Васко Василев и Теодосий Спасов. Не става ясно какво се случва с всички тези средства и колко от тях са похарчени за проекта до този момент, при положение, че по него няма нищо реализирано. Резултатът от целия шум около отпускането на парите от държавата и ритуалния старт на ремонта до този момент е не просто нулев. Той е пример за тотален провал.

Припомняме отново думите на проф. Милчо Василев от началото на ноември, 2017г.: „ Стигнахме дотук след 6 години ходене по мъките и чукане от врата на врата. Чухме много лъжи, като тази на една министърка на образованието, която ни обеща милион лева, но това така и не се случи. В крайна сметка обаче започваме ремонта с 1,2 милиона лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта”.

Припомняме още, че обществената поръчка за реставрацията и реконструкцията на Жълтото училище бе спечелена от бургаска строителна фирма, а собственикът й уверено разказваше, че ще приключи дейностите в срок. Преди старта на ремонта от ръководството на АМТИИ вдигаха врява до небесата за нежеланието на държавата да отпусне средства за паметника на културата. Това бе и причината Менда Стоянова да получи почетната титла Доктор хонорис кауза на Академията. След отпускането на средствата и началото на строителните дейности и до този момент от ръководството на АМТИИ не са отваряли нито дума за гигантското забавяне и неспазване на сроковете. Следва най-естественият въпрос: „Ще носи ли някой отговорност за случващото се и кой ще му я потърси?“

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

11 коментари

  1. Кака МЕНДА милата, ЧЛЕН-кореспондент на БАНда, се радва на сполетялата ни Божия НАПАСТ -възмездие за грехове- понеже така се отплесва фниманието на заплатаджиите Прокуратори към преследване на осмелилите се професионално компетентни МЕДИЦИ които посочиха, че пловдивското здравеОПАСване е като от Четвъртия Свят въпреки уверенията от мозъклия-кмет, десетина зам-ове и калабалък рай-ове.
    “Нямало доказани СЛУЧАИ” – ми как ша има, ма Зико, като нямаш тестове да изследваш заразените преди да се натръшкат, ти в моргата ли провери?
    1. Тестове, 2.тестове, 3.тестове; и чак тогава трябват 4.маски (за всеки съселянин всекидневно!); 5.гащеризони вкл. калцуни и ръкавици за медиците (всекидневно); и после вече говорим за …6.болнични легла плюс вентилатори за умирающите да ги пооблекчим.
    ЛЕЧЕНИЕ НЯМА. Ваксина няма. Умната, кмете!
    Та сега – на ТЕМАТА: ТУК Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, не се отплесвайте по Медиците, те си знаят и си гледат Работата, прокурорите и ТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА:
    МЕНДА милата като си купи Хонорис Кауза от Циркаджиите АМТИ +И +Стрип за един милион === нейни си ПАРИ ли плати? Или МОИ / твои / наши / данъкоплатски? В чий джоб потънаха, уж за Старината, а? А?
    Я да се малко самосезирате, молим, оставете Лекарите!

  2. ЧРЕЗ АРОГАНТНО „…създаване на нови специалности, които са актуални за кандидатите и отговарят на съвременните тенденции…“ ОЧКВАМЕ ТАЗИ ИЗПРОШНАЛА СЕ МАГНАУРА ДА ПОЧНЕ ДА БЪЛВА ДРУГИ БЕЗРАБОТНИЦИ С „ДИПЛОМИ“ ЗА:
    =АРТаджилъци Hard / Soft mat’rial, всички …Цветове (!)=
    =ЦИРКаджийство и МАЙМУНджулуци=
    =POLE DANCing, EROTIC Massage=
    =TRANSGENDER Права И Свободи и Привилегии и Салтанати=
    ЩОМ ТАКА ИСКА „НАРОДЪТ“.
    (За Докторат Хонорис Кауза отстъпката за три бройки и повече няма да важи след Юнската Сесия, не отлагайте, член-кореспонденти на БАН, БАНи, БАНки, БАНици, БАНди! Само тук е най-изгодно! КулТурския Рашидоолу в БАН не го избраха, но ние сме добряци…)
    ====
    ДЖЕНЕВАта загуби по точки с таквози „намерение“…

  3. Какво очаквахте от маминия и зикито с мозъчни системи с една гънка , като асперините. Злощастни Пловдив ,но ти си го заслужаваш. И на следващите избори си стойте по къщята. Така мангалите , купения и корпоративния вот ви управляват.

  4. НЯМАЛО ДА СЕ СЪБАРЯ, нима?
    Патентовано в ЕСК е хитричкото занемаряване на Ценности с интимното намерение да бъдат изоставени -с цел заграбване за жълти стотинки от по-Първи Хора от КлептоКрация САРБ- до тяхното…
    САМОСЪБАРЯНЕ…

  5. „…Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха…“
    „…Сградата няма да се събаря…“, майни!
    Ура!
    „…Сградата няма да се събаря…“, майни!
    Ура!
    „…Сградата няма да се събаря…“, майни!
    Ура!

  6. Словесности, фразеологии, многословни кудкудякания, шикалкавения и ОПРАВДАНИЯ „кой крив – кой прав“ може да бъдат единственият резултат от много ТОЧНО зададения от Дернев, ала риторичен въпрос.
    „Обективни причини“ ще напълнят многотомни разследвания, докато ПАРИТЕ СА ОТДАВНА ЦУНАТИ И ‘ПОТРЕБЕНИ, ПЪК СТАРИНАТА ЗАГИВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ (И БАСКЕТБОЛИСТ-МОЗЪКЛИЯТА С КЛЕПТОКРАЦИЯ „САРБ“)

  7. Кой щял бил да им потърси „отговорност“ ли? Риторични въпроси в БГстан вече никой не задава, понеже всички знаем, че отговор НЯМА.
    Цели години закъсняват прокуратурците, а ако припомним Света Марина, става ясно, че то и КРИВОсъдието ни колкото КРИВОславието (вж. и САН КИРИКО на МААрхитектура!)
    Градено МАСИВНО без еркери и финтифлюшки за да трае вековечно, и с двуезичното мраморно посвещение (как ли пък не го е цунал Васил Божков?) грамадна НЕКАДЪРНОСТ се иска да го съсипеш. Уви, след като -без улуци, водостоци и претърсени редовно керамиди- дъждовете го оливаха толкова време и му изпопада мазилката, оказва се отдолу, че градежът от дедите ни е бил … сиромашки, с постен хоросан, с малко вар, който веднаж почне ли да го отмива водата, спиране няма.
    ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ СЕМЕЙНАТА ФИРМА-СКУБАЧИ (АМТИ+И+ЦИРК) СА НЕЛЕГИТИМНИ УЗУРПАТОРИ НА ИМОТИТЕ КАКТО НА П.Р.СЛАВЕЙКОВ №5, ТАКА И НА ЖЪЛТОТО, ТАКА И НА „ОБРАЗЦОВАТА ПРОГИМНАЗИЯ“ СТРОЕНА ЗА „ПЪРВА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ“ НА КОЯТО ТЕ ДАЖЕ НЕ СХВАНАХА ОТКЪДЕ Й Е ГЛАВНИЯ ВХОД, ЧЕ ДА ГО ПОЛЗВАТ === ТОЛКОВА ИМ Е НЕПРОГЛЕДНАТА ТЪПОТИЯ.
    АКАДЕМИЦИ? ПРОФ? Д-РИ? ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ НА БАН? БАНи? БАНки? БАНици? БАНди?
    Менте-ПРЕСТЪПНИЦИ за разследване и разстрел!

    1. Цит.: „…Кметът Здравко Димитров остана доволен от темповете, с които се изгражда…“
      Оп-па, за малко да стане грешка, т’ва май е цитат пак де, ама от другаде, в съседство, от по-лесни КАЗУСИ, които не са в Града, а така просто – от Околията. (Там дето като „останеш доволен“ = плащат тлъсто!)
      Зико е бил и Околийски Мозъклия!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина