Какво се случва с Жълтото училище?

Актуално Забравеният град Новини Под ножа

Проектът за ремонт и реставрацията паметника на културата от национално значение може да бъде даван като пример за тотален провал

Строителните дейности трябваше да са приключили преди около година и половина, няма никакъв изглед това да се случи скоро

Иво Дернев

„ След 190 дни влизаме в реставрираното Жълто училище”. С такова заглавие излезе Под тепето на 2 ноември, 2017г., когато церемониално и някак възторжено стартираха дейностите по ремонта и възстановяването на една от най-важните и знакови сгради в Пловдив. Към днешна дата паметникът на културата от национално значение изглежда така, както през ноември 2017г.

Близо две години по-късно няма абсолютно никакъв напредък от работата по реконструкцията и реставрацията на построената през 1868г. първа българска гимназия. А отдавна строителните дейности трябваше да бъдат завършени. Сега, вместо студентите на АМТИИ да открият новата учебна година в някоя от залите на Жълтото училище, обектът събира погледите със строителните си скелета, обрушените мазилки и зидарии, и гротескна визия. В обекта, в който би следвало да кипи работа, няма жива душа. Работник там не се е мяркал от дълго време.  Резултатът е такъв, че гордостта на твърде спорното двумандатно управление на ректора проф. Милчо Василев трябва да се дава за пример за тотално провален проект и лош резултат от обществена поръчка.

„ Стигнахме дотук след 6 години ходене по мъките и чукане от врата на врата. Чухме много лъжи, като тази на една министърка на образованието, която ни обеща милион лева, но това така и не се случи. В крайна сметка обаче започваме ремонта с 1,2 милиона лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта”, каза на 2 ноември 2017г. ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. Ремонтът, който трябваше да бъде завършен за 190 дни обаче се бави с близо година и половина и няма никакви изгледи скоро да бъде докаран до край.

Припомняме, че обществената поръчка за реставрацията и реконструкцията на Жълтото училище бе спечелена от бургаска строителна фирма, а собственикът й уверено разказваше, че ще приключи дейностите в срок. Преди старта на ремонта от ръководството на АМТИИ вдигаха врява до небесата за нежеланието на държавата да отпусне средства за паметника на културата. Това бе и причината Менда Стоянова да получи почетната титла Доктор хонорис кауза на Академията. След отпускането на средствата и началото на строителните дейности и до този момент от ръководството на АМТИИ не са отваряли нито дума за гигантското забавяне и неспазване на сроковете.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Какво се случва с Жълтото училище?

  1. „Васко Василев дари около 60000 лв. Какво стана с дарението?“ . . . хи-хи-хи, не се ли сещаш, майна, тия са семейна фирмичка, печалбари дез съвест, безОТГОВОРНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Цунали са ги, просто.
   Че на Менда като продадоха „ХОНОРИС КАУЗА“ за милионче (ама ДЪРЖАВНИ и то, не нейни си!) сега се „позовават на Причини“ за да -и докато- ГО ДОВЪРШАТ ЖЪЛТОТО.
   Че да си дигнат шестетажно хотелче на мястото.
   (Апропо долу на П.Р. Славейков 5 #КОЙ и от какъв зор им даде Туристическата Спалня? Щото умеят да стопанисват, нали? Егато КРАДЛИВОТО УПРАВЛЕНИЕ)

 1. БЕДАТА Е, И ЛЪСНА СЛЕД КАТО МЕРЗАВЦИТЕ СА ОБЕЛИЛИ ПОДКОЖУШЕНАТА ОТ ДЪЖДОВЕ ЦЕЛИ СЕЗОНИ БЕЗ ВОДОСТОЦИ МАЗИЛКА, ЧЕ ПРЕЗ ТУРСКО ДЕДИТЕ НИ СА ГРАДИЛИ СИРОМАШКИ. ХОРОСАНЪТ Е ПОСТЕН, НЯМА МНОГО ВАР КАКТО ПРИМЕРНО ПО ТУРСКИТЕ БАНИ И ДЖАМИИ. ПЛОСКИТЕ ТУХЛИ В ТАКЪВ ХОРОСАН КОЙТО СЕ ИЗМИВА И ИЗРОНВА ВИДИМО ОСТАВАТ НЕСВЪРЗАНИ И ОТСЛАБВАТ. ЗИДАРИЯТА СЛЕДВА ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАПЕЧАТА, ФУГИРА И ЗАМАЖЕ. ДНЕС!
  ВИДОВДЕН КАТО ДОЙДЕ, В ГЕЕНАТА ОГНЕНА ПОПАДАТ АВТОМАТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ „АКАДЕМИЦИ“ КАКТО МУЗИКАЛНИТЕ, ТАКА И ХОРЕОГРАФИНИТЕ, ТАКА И ФИГУРАЛНИТЕ, КАКТО И ИНДЖИНЕРНИТЕ КОИТО ТЕПЪРВА ША СА ПРИСЛАМЧВАТ КЪМ СЕМЕЙНАТА ФИРМИЧКА-СКУБАЧИ.
  АНАТЕМА! КАРАМБА!

 2. Фолклорен ФИЛИАЛ НА КОНСЕРВАТОРИЯТА беше създаден от великия фолклорист Асен Диамандиев, директор на Музикалното. Оттогава всевъзможни КАЛИНКИ, „академици“ на безбройните БАН, БАНИ, БАНКИ (Наука, Култура, Изкуства), БАНИЦА (Изкуство, Цирк и Артаджилък), БАНДА се налепиха да цицат студенцията в частната семейна фирмичка – и ЕТО РЕЗУЛТАТА.
  Масивната постройка даже няма (уязвими) еркери, тя е градена за вечни времена като ПАМЕТНИК и не случайо има мраморни възпоменателни плочи на два езика. Голямо УСИЛИЕ се иска да съсипеш Жълтото, талант! Некадърниците почват със . . . керемиди, УЛУЦИ и водостоци: като се олива от дъждовете няколко зими -отвън и отвътре- и Чифтето не може да оцелее, хем е яко, турско.
  „… 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява….“ УРА! КАКВА РАДОСТ!
  ИМА В ПЛОВДИВ ОЧЕВАДНА ТЕНДЕНЦИЯ ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ ДА БЪДАТ ЗАСРАНИ С ЦЕЛ ДА СЕ БУТНАТ ОТ АГИТКА БУТАЧ… БУТАТЕЛИ, ЗА ДА СЕ ЧОПНЕ ДАРОМ ИЛИ ЕВТИНКО ЦЕННО ТЕРЕНЧЕ В ЦЕНТЪРА. (КОСМОС. КОНЦЕРТНА ЗАЛА. ГАЛЕРИЯ ГЛАДСТОН. ЧИФТЕ БАНЯ. ТЮТЮНА).
  Вместо кротко и добросъвестно да се поддържа всичко – колко по-лесно и изгодно вместо катастрофални поправки и „реставрации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.