АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Стана ли Пловдив Доха на Балканите?

Световно по футбол си нямаме, но пък защо да изоставаме от катарците- ще строим спортна база като за световно

В момента в града се реализират или са пред старт спортни проекти за доста над 100 милиона

Пловдив като Доха на Балканите. Явно така привидя града ни от екипът на Здравко Димитров, и най-вече заместникът му Георги Титюков. След блестяща Европейската столица на културата, рязко заживяхме в някаква съмнителна Европейската столица на спорта, с кмет баскетболист и явно всесилно и несменяемо от няколко мандата ресорно вице.

Световно по футбол си нямаме, но пък защо да изоставаме от катарците- ще строим спортна база като за световно. Разликата е, че в Доха могат да си позволят космически инвестиции в стадиони. Ние не можем, на фона на пробития общински бюджет.

Вчера стана ясно, че над 26 милиона лева няма да достигнат за довършването на стадион „Христо Ботев“, с което стойността на съоръжението набъбна на над 62 милиона лева. Днес пък заместник-кметът Георги Титюков излезе и церемониално обяви, че общината има намерение да извади още 10 милиона лева от джоба на данъкоплатеца за пореден нов спортен комплекс, от типа Младежки център. Ще го строи в задните дворове на двете най-знакови пловдивски училища- езиковите гимназии, при това без знанието и съгласието на директорите на Английската и Руската. Чийто нужди, както се разбра днес, съвсем не съвпадат със смелите общински намерения за още един гигантски харч на публични средства.

В момента в Пловдив се изпълняват или са в процес на подготовка спортни проекти за доста над 100 милиона лева. Става въпрос за двата стадиона, с пари от държавата и заемни средства. Върви процедурата по ремонта и реконструкцията на басейн Младост за 20 милиона, също заемни средства. С общински пари се довършва многофункционална спортна зала Дунав, която ще излезе близо 5 милиона лева. Стартират процедурите по строителство на малка спортна зала в Езикова гимназия „Иван Вазов“ за 2,4 милиона лева. 7 милиона ще бъдат похарчени за две нови спортни зали в Смирненски- за волейбол и баскетбол. Допълнително общината ще придобива спорна зала Строител, като стойността й може да стигне 5 милиона лева. Допълнителни средства ще са нужни за ремонта й и благоустрояването на района. Последните обекти, които се реализират или ще се реализират с общински средства, са под управлението на Георги Титюков. Който, като един грижовен стопанин на спортната инфраструктура, ще похарчи и близо 325 хиляди лева за тоалетни и бани на Гребната.

Ако за Европейска столица на културата бяха изхарчени за инфраструктура осигурените от държавата 20 милиона лева, без да сме Европейска столица на спорта за този мандат ще бъдат похарчени пет пъти повече за съоръжения за спорт.

Припомняме, че около 7 милиона са нужни за довършването на кино Космос например. Пари обаче няма. За зала Строител обаче ще се намерят.

Явно спортът ни е много скъп. Но е редно кметът и заместникът му да осъзнаят, че Пловдив не е Доха, колкото и да им се иска. И че сметката нещо не излиза.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. До автора: Пропуснал сте ремонта на спортната зала на ВИХВП до гребната база за над 3 милиона. Предплатен предварително на 50% преди година. И още не стартирал.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина