АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Общината харчи 10 млн.лв. за спортен комплекс в дворовете на езиковите гимназии

Администрацията не е синхронизирала мащабния проект с директорите на Английската и Руската

„Защо се прави това нещо?”, попита директорът на Английската гимназия Николай Радев

Спортен комплекс за общо близо 10 милиона лева ще изгражда община Пловдив в дворовете на двете елитни пловдивски езикови гимназии. Амбициозният план и огромният харч на публични средства от общинския бюджет изненадаха директорите на Английската гимназия и ЕГ „Иван Вазов” Николай Радев и Вихра Ерамян. Двамата изразиха притесненията си, че проектът ще се реализира в рамките на училищната база, но не е гарантирано, че възпитаниците на двете гимназии ще могат да ползват бъдещата спортна база безплатно.

Идеологът на изграждането на въпросния комплекс Георги Титюков, който се заема с поредната голяма обществена поръчка на общината, представи накратко идеята в кметството днес, в присъствието на един от двамата директори- Николай Радев. Вторият очевидно за първи път чуваше за точните намерения на местната администрация за двора на училището, което управлява.

Стана ясно, че спортният център ще се изгражда на площ от 150 декара в училищата на двете гимназии. Проектът е разделен на два етапа- първият е изграждане на игрища на открито, а вторият е построяване на спортна зала.

„Имахме среща в Министерството на образованието и науката, за да разберем дали трябва да съгласуваме този проект. Отговорът беше Не. Става въпрос за подобрения върху публична общинска собственост, които ще се ползват напълно безплатно от децата от двете училища. В момента дворовете на двете гимназии са занемарена зона, която искаме да превърнем в спортно бижу”, обясни Георги Титюков.

Естествено, процедурата е вече традиционната за Община Пловдив-  на инженеринг. Вече има избран изпълнител- регистрираното в столицата дружество на Николай Трайков „МСПОРТ БРОС”, в което има шестима служители, според регистрите. Фирмата е регистрирана с капитал в размер на 2 лева. Процедурата не е обжалвана и договорът с нея вече е подписан. Компанията има 120 дни да проектира и още 210 дни да реализира дейностите. Проектирането ще струва 150 хиляди лева, а изграждането на комплекса над 5,6 милиона лева. Средствата ще дойдат от общинския бюджет, като вече са заделени първите 1,7 милиона лева. Ще бъдат изградени общо 8 игрища- две големи за футбол, 3 за мини футбол и три многофункционални, трибуна с 200 седящи места.  За втория етап за изграждането на спортна зала все още няма количествено-стойностна сметка.

„След проектирането ще съгласуваме всичко с двамата директори. Паркиране в имотите на гимназиите няма да има, въпреки че ще осигурим около 110 паркоместа в западната част. Искам да разсея съмненията, че този център няма да е в полза на децата от училищата. Тепърва ще се мисли дали да има тарифа за външни посетители и каква да е тя”, добави зам.-кметът Титюков.

Той подчерта, че бъдещият комплекс ще наподобява Младежкия център, но няма да има същата функционалност. Ще се поддържа от няколко души персонал, а евентуалните такси за използване на базата ще покриват разходите за това. Зам.-кметът загатна, че базата ще може да се ползва и от футболен клуб Марица.

Георги Титюков упрекна директора на Английската Николай Радев за състоянието на двора на гимназията като посочи, че тя има немалък бюджет. Радев обаче му отвърна, че бюджетът на училището е само за издръжка.

„Защо се прави това нещо?”, попита директорът на Английската гимназия.

Той подчерта, че необходимостта от спортни площадки в дворовете на двете училища е очевидна, но тя трябва да е съобразена изцяло с нуждите на учениците. В случая липсват съоръжения, които са необходими за часовете по физическо. Радев добави, че именно спортната зала би следвало да е в първия етап от проекта, тъй като е от първа необходимост за гимназиите.

„Друг е законовия въпрос на цялото това нещо? В нотариалния акт пише, че този парцел е даден за управление на двете гимназии и те могат да се разпореждат с него. Голям проблем за сигурността ще е присъствието на десетки външни лица в двора на училищата. Кой ще се грижи за охраната? Освен това липсва съгласуване на разположението на игрищата с ръководствата на гимназиите. Но явно никой не се интересува от мнението точно на тези, които знаят от какво се нуждаят децата от тези училища”, вдигна рамене Николай Радев пред зам.-кмета Титюков.  

Той му отговори, че на този етап проектът е бил „Нероден Петко” и че идейната концепция тепърва ще се съгласува с директорите.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина