АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКварталиМненияНовиниПод ножа

С над 800 000 лв. ще се оскъпи строителството на спортна зала „Дунав”

Местният парламент даде зелена светлина на общината да откупи спортна зала „Строител” за не повече от 5 милиона лева без ДДС вчера. Предложението на кмета Здравко Димитров бе оттеглено лично от него на предната сесия, тъй като то нямаше изгледи да събере мнозинство заради икономическата си спорност и липсата на целесъобразност. Вчера обаче мина, ден след драматичната извънредна сесия, на която бе спрян пробива на Водната палата.

Решението на Общински съвет е спорно и нецелесъобразно по много причини. Една от тях е строящата се от близо 4 години спортна зала „Дунав”, която в права линия се намира на по-малко от километър от „Строител”. Проектът, в който се наливат над 4 милиона лева публични средства, стартира в края на мандата на Иван Тотев, но все още е далеч от завършване. А граждани вече подават сигнали с питания какво се случва там, тъй като строителния обект седи заключен и там не се работи от дълго време.

Днес Под тепето разговаря със зам.-кмета по спорта Георги Титюков по темите, касаещи инфраструктурата в неговия ресор. Той припомни, че договорът за строителството на зала „Дунав” е подписан на цена 4 192 000 с ДДС.

„Там имахме проблеми по време на ковид пандемията, когато имаше неяснота с общинските приходи. Истината е, че не плащахме ритмично и затова сме подписали анекс, с който сме удължили срока за изпълнение на договора при същата стойност. Към днешна дата цената за изпълнението си остава тази.  Преди няколко месеца дойде изпълнителя- имахме официална среща при кмета. Той заяви, че с тези пари не може да завърши обекта. Нужни само му още 830 хиляди лева, за да завърши напълно залата, като ако има средствата ще я завърши за 3-4 месеца. В последствие се прие индексацията и методиката за нея. С нея ще пуснем анекс към договора, средствата ги има. След подписването на този анекс, до пролетта ще бъде готова”, заяви Георги Титюков.

Той припомни, че проектът за „Дунав” е многофункционарен. Двете тела на залата ще могат да посрещат различни видове спорт. Големият модул е с височина 14 метра и там може да се играе баскетбол, волейбол. Подходяща е и за художествена гимнастика. Двете тела се свързват с хъб, като по-ниското е 2-етажна сграда. На второто й ниво има зала, която може да се прегражда на две. Тя е предвидена за аеробика. Отдолу ще има фитнес, зала за пресконференции, кафене за родителите. В проекта е предвидено бутането на сега съществуващата стара зала, като на нейно място ще има две игрища на отрито с изкуствена настилка. Проектът предвижда и озеленяване.

„Трябва да се прави разлика между залите „Дунав” и „Строител”. При зала „Дунав” говорим за тренировъчни зали. За „Строител” идеята на кмета е да се вземе и да се даде на волейболната „Марица” и баскетболния „Академик”, тъй като има немалко седящи места. Те да я издържат, да й поемат консумативите и да си играят срещите от вътрешното първенство. Това е идеята”, обясни Титюков.

Той добави, че преди няколко седмици е бил на състезание по борба в зала „Строител” и е видял отвътре състоянието на съоръжението.

„В прилично състояние е, става за ползване, не е някаква развалина. Но около залата ще трябва да се прави някакво облагородяване, асфалтови паркинги. Тенис кортовете и баскетболното игрище за отдадени на спортни клубове по Закона за спорта. На този етап няма да им разваляме договорите”, каза още зам.-кметът.  

На този фон започва строителството на допълнителни две зали за волейбол и баскетбол в район „Западен”.

„Смятам, че с това ще отговорим на увеличените изисквания на родители и деца да имат нормални условия за тренировка”, подчерта Георги Титюков.

Под тепето го върна и към темата с конкурса за тенис кортовете на „Локомотив”, който бе спечелен от „Макс про 2020”.

„Има заповед. Има 14-дневен срок, за да разберем дали ще има жалби. Ако има такива, нова значи, че докато казусът е в съда, ние трябва да изземем кортовете, да назначим двама души да пускат касови бележки, двама души поддръжка. Което не ни е на нас работа”, отбеляза Георги Титюков.   

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина