АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Складът на Моравенови вече е със статут

Тютюневият склад на „Никотеа“, намиращ се на бул. „Христо Ботев” 57 вече има защитен статут. Той е обявен за единична архитектурно-строителна ценност със заповед на Министерство на културата. Документът е разписан в последния работен ден на септември от заместник-министъра Пламен Савов. С него се обявява сградата за недвижима културна ценност с категория „за сведение”. и мотиви, че попада в Западната охранителна зона, част от „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.  

Сагата със склада на Моравенови на Сточна гара върви от няколко години, а постройката тъне в разруха от десетилетия. Сагата около нея е пословичен пример за неразбориите между държавна, местна власт и закон, както и множество частни интереси. През февруари 2018-а бе издадена заповед за събаряне на тютюневия склад от местната администрация, тъй като сградата бе обявена за опасна. Това предизвика обществено недоволство и протести на място. Когато в началото на 2022-ра Институтът започна производство по идентифициране, изучаване и изготвяне на предварителна оценка в НИНКН постъпиха възражения от всички собственици на историческата сграда.

Според новите предписания, собствениците трябва да възстановят фасадите по автентични данни след изготвено проектно предложение, съгласувано по реда на Закона за културното наследство.

Допуска се обаче надстрояване с отстъп от уличната фасада на съществуващата сграда и издигане на кота било до 4,5 м. както и промяна в автентичната планова схема, изцяло нова функция в обекта, както и съответните помещения, конструктивни елементи и инсталации, свързани с тях. Реализацията на всякакви инвестиционни намерения трябва да бъде съгласувана с НИНКН.

Заповедта може да се обжалва по реда на АПК в 14-дневен срок.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Бюзнисмениту искат да рушат, защото си е тяхно – все пак скъпо са ги купували – по 10 лв./кв.м., а някои пък ползваха “псевдореституцията”. Както се пееше в една песен :”Общо взето, всичко общо е взето”. И докато общностите спят, опортюнистите цъфтят.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина