АктуалноЗабравеният градКултураНовини

НИНКН: Има възражения от всички собственици на склада на Моравенови на Сточна гара

Институтът е започнал производство по идентифициране, изучаване и изготвяне на предварителна оценка   

Изискани са всички документи от собствениците, Община Пловдив и Държавен архив

След повече от месец чакане и няколко запитвания в редакцията на Под тепето получихме отговор от пресцентъра на Министерство на културата на въпроса как стоят нещата със склада на Моравенови на Сточна гара към днешна дата?

В официалният отговор се казва, че Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ е започнал производство по реда на Глава V от Закона за културното наследство, а именно – идентифициране, изучаване и изготвяне на предварителна оценка – установяване на признаци на изследвания обект като недвижима културна ценност.

НИНКН е уведомил собствениците, Община Пловдив, както и Държавен архив Пловдив и Държавна агенция архиви за започналата процедура и е поискал наличната от тях архивна документация.

До момента не е постъпила достатъчна информация за обекта за изготвяне на предложение към министъра на културата. В тази връзка НИНКН продължава да работи по проучването на обекта и набирането на необходимите данни за приключване на процедурата  по реда на действащата нормативна уредба.

В НИНКН през м. февруари 2021 г. са постъпили възражения от всички собственици на сградата.

В първите дни на тази година Община Пловдив обяви, че въвежда временни ограничения в движението по булеварда, заради събарянето на опасната сградата.

17-годишната сага с няколко дела, пожар, срутвания, различни заповеди и процедирания продължава.

Цялата история от последните 6 години може да си припомните ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. ако министър БАНОВ живееше срещу тези руини не знам дали щеше да говори да се запази ТЮТЮНЕВИЯТ ГРАД от тези руини нищо не може да се въстанови да се събори всичко и да се изградят нови сгради то е в центъра на Пловдив

  2. Само тука някой може да си развява байряка така! В белите страни Собствениците получават предписание и като не го изпълнят, го изпълнява общината и после им продава имота на търг! Колко години Иван Вазов е преграден, заради рухналите складове там!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина