АктуалноБизнесБългарияГрадътНовини

Пловдив става база за производство на е-велосипеди

Водещият български производител „Макском“ и австрийският гигант „Пиерер“ заедно строят фабрика за 120 млн. лв. в Тракия икономическа зона, където ще се открият 1000 нови работни места

Два завода за електрически велосипеди се строят в Пловдив. Това стана ясно днес, след посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в производствената база на „Макском“ в Тракия икономическа зона. Пловдивската компанията е сред най-големите производители на велосипеди в Европа с капацитет от над 400 000 бройки годишно.

На среща със собственика Максим Митков бяха обсъдени бъдещите планове на предприятието и изграждането на новия завод за електрически велосипеди, който също ще бъде в Тракия икономическа зона край Пловдив.    

Водещият български производител и австрийският гигант „Пиерер“ заедно строят новата фабрика. Инвecтициятa e в paзмep нa 120 млн. лв. и щe paзкpиe 1000 нoви paбoтни мecтa. По план новият завод трябва да е готов през втората половина на 2023 г., а производството да стартира през 2024 г.

В средата на месец май т.г. дружеството „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД получи сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции и Министерството на иновациите и растежа. С тази инвестиция страната ни излиза на челни места в Европа по производство на е-велосипеди.  

Предвидено е произведените е-велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства да са предназначени за продажби към световния пазар“, обясниха от ръководството на „Макском“.

„Сделката с Pierer ни отличи като непрекъснато развиваща се компания. Отговаряме на нарастващото търсене и динамиката на пазара“, коментира Максим Митков и добави, че дори по време на ковид пандемията е запазил всичките си служители. По думите му се наблюдава все по-голям интерес към е-байкове на чуждите пазари.  

Министър Пулев поздрави мениджмънта на пловдивската компанията, че са се утвърдили като европейски лидер в производството на велосипеди и не спират да развиват дейността си с иновативни решения, роботизация и въвеждане на най-нови технологични практики. На срещата в „Макском“ присъства и инж. Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона.

Припомняме, че във вторник, по време на посещението си в Тракия икономическа зона, министър Пулев обяви, че и друга компания „Лидер 96“ инвестира 50 млн. лв. в нов завод за електрически велосипеди. Предвижда се разкриването на още 330 нови работни места.

По думите му, в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции в Пловдив и областта са 4 инвестиционни проекта на обща стойност 42,5 млн. лв. с потенциал да разкрият 224 нови работни места. Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина