АктуалноВластГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина ПловдивРазследване

Не дали общинските коли на доброволците от „Пловдив 112“ в Турция

8 души от общинския отряд в града под тепетата – Доброволно формирование „Пловдив 112“, тръгнаха във вторник, за да спасяват хора и да помагат на бедстващите в южната ни съседка след опустошителното земетресение,.

Припомняме, че по този повод от пресцентъра на Общината изпратиха съобщението с цитат от кмета Здравко Димитров, в който се изразяват съболезнования на близките на загиналите и се декларира съпричастността на гражданите и управата на Пловдив. Той завършва със следното изречение:

Напълно екипирани и оборудвани доброволците ни ще останат в Турция за около седмица.

Прессъобщението бе изпратено без час и място на заминаване, без снимки на заминаващите и без кадър от изпращането им.

От екипите доброволци, които вече са в Турция, репортер на Под тепето разбра, че горният цитат не отговаря на изцяло на истината.

Доброволците от ДФ „Пловдив 112“ не пътуват с автомобилите на отряда, категорични са техни колеги от други формирования.

Общинският бус и пикап, които са купени за работата на спасителите, остават заключени в гаражите в Пловдив.

За този проблем редакцията ни е сигнализирала не веднъж. Първият път бе по време на летните пожари през 2021-ва, когато доброволците ни помагаха на огнеборците в областта.

Пловдив 112 на акция – автомобилът им стои в двора на Общината. След скандала тогава от общината излязоха със странното обяснение Non-sense, че пикапа на ДФ “Пловдив 112” е собственост на общината, купен е с държавни пари за делегирана дейност, извършвана от хора, които са на пряко подчинение на кмета, обаче не са общински служители и нямат право да го карат?!

На официално журналистическо питане как ще се реши въпроса, тогава ни отговориха, че:

„При възникване на извънредни случаи и при необходимост автомобилът бива включен в помощ на екипа доброволци, които участват в сериозни ситуации като пожари, наводнения, в помощ на хора в нужда, обучения и т.н. Тяхното сътрудничество и спешна намеса отново става с разпореждане на кмета или ресорен заместник-кмет, след поискване от друга община например, противопожарна служба и други.

Автомобилът е на разположение 24 часа в денонощието при възникнало бедствено положение, като винаги има ключ за него при дежурните служители на Община Пловдив, така че при необходимост да може да се реагира бързо и своевременно.”

Е, явно ситуацията на която са изпратени доброволците в Турция не е нито извънредна, нито има необходимост от спешна намеса. Другият вариант е нито ключа да е 24 часа на разположение, или пък ресорните отговорни лица още да не знаят как се пишат заповеди…

Бившият зам.-ръководител на ДФ „Пловдив 112“, който замина ден по-рано за Турция с отряда от 27 доброволни спасители към НАРД, задава днес официално следните въпроси под поста на градоначалника в социалната мрежа:

„Г-н Кмете,

Защо доброволците Ви пътуват с дарени транспортни средства?

Нали имат пикап, нали им купихте микробус! Защо техниката за къртене и тя си е в гаража?

За къде ги пазите?

Или техния труд му … Техниката да си я пазим.

От 2016 събирахме пари … и сега над 200 000 ги изпукахте като луд с картечница.

Защо, кмете, Доброволците ви са с дрехи с изтекъл срок на годност? Да тия дрешки се доносват. От бившите доброволци – на настоящите.

Колко беше трудно, кмете, да ги изпратите? Да кажем ли всички ние … бившите ви доброволци

Тия КОЛЕГИ с нас на пътя сега, на 1097 км. от България, са отряда Ви. 8 доброволци от общо 72.

Това е реалността гн Кмете, колкото и грозна да е!!!!

Те отиват да СПАСЯВАТ, а Вие….. седете си на Топло.“

Още по темата вижте в За първи път след публикацията на Под тепето за пикапа на „Пловдив 112“, доброволците го ползваха за пожар.

Тази сутрин доброволците от Пловдив, които заминаха в понеделник към състава на НАРД, показаха какви са условията в Турция.

Ден 02: остават ни около 500 км и вече търсим горива на бензиностанциите. Хората ни поздравяват и благодарят … срещнахме много готини чеченци, които отиват да помагат. Срещнахме и хора от още поне 10 националности. Всички отиват да правят добро„, написа Георги Влайков – ръководител на Аварийно спасяване – Пловдив.

Спасителите ни пътуват към град, който е разрушен на 80%, преди час бяха на около 250 км от зоната на бедствието. Те съобщават, че липсват горива по бензиностанциите и почти всичко е изпразнено от рафтовете – вода, хранителни продукти.

„10.34 ч. Турция,

Последните 3-4 бензиностанции една и съща картинка.

Стотици коли с Човеци пътуващи за зоната на земетресението да помагат.

На около 200 км от епицентъра всичко е едно:

ХОРА ПОМАГАТ НА ХОРА

Току-що един човек ни подаде плик с четири кифли: Комшу, … И сочи напред, напред където има само надежда.

Да пиша ли … Трудно ми е.

По пътя до тук ни подминаха стотина линейки.

Тирове натоварени с булдозери, с трактори…

Самосвали пълни със стекове вода.

Коли и камиони на надеждата, надеждата да спасиш живо.

А ние ли….

Екипа ни пътува към град Елбистан. Градът е един от най-тежко пострадалите. 70% от сградите са срутени. Срутена е и болницата.

Само това знаем … Само това“, разказва Красимир Каракашев от ДФ „Мейдей“.

Още 20 пожарникари излетяха със самолет Спартан за Турция от авиобаза Враждабна тази сутрин. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в южната ни съседка.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина