МненияНовини

Проф. Ерсой: Броят на разломите в Турция се е увеличил до 500

Броят на разломните линии в Турция в момента е 500, докато през 1992 г. е бил 150, заяви днес турският професор Шюкрю Ерсой, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер. 

Броят на разломите в страната се е увеличил значително от 1992 г. досега., т.е. опасността се е увеличила 3,5-4 пъти, добави ученият.

Ерсой, който говори на конференция в Истанбул, каза, че според наличните данни в силно засегнатия от земетресенията на 6 февруари южен окръг Хатай дълго време няма да има земетресение, по-силно от седма степен. Той обаче каза, че има напрежение по разломната линия в района на Малатия, както и в Адана, като там пак има потенциал за силни земетресения в бъдеще.

Ние трябва да сме наясно със земетресенията. Не бива обаче да превръщаме всичко това в постоянен страх, каза професорът.

Ерсой не изключи възможността за ново силно земетресение в района на Истанбул, допълва БТА.

В Мраморно море има значително напрежение, няма как да избягаме от това, каза той, като добави, че 24 години са минали от последното силно земетресение в района (Измитското земетресение през 1999 г. със сила 7,5 и близо 17 000 жертви – бел. авт.).

Той припомни, че в района на Мраморно море е станало още едно силно земетресение – трусът край Текирдаг със сила 7,4 през 1912 г., при който са загинали близо 3000 души.

Илюстрация: https://www.fmglobal.com

Източник: MeteoBolkans

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина