АктуалноБизнесВластГрадътИзбор на редактораНовиниРазследванеТемида

Георги Гергов с маньовър срещу съда  

Мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов опитва да заобиколи закона. Той свиква срочно заседание на Общото събрание на дружеството, като в дневния ред е заложена точка, с която Община Варна се приема за акционер в „Пълдин Туринвест“.

С помощ от Варна, Георги Гергов иска да установи пълен контрол над Панаира

Датата на Общото събрание на акционерите е 6-ти октомври, само седмица преди да изтече законовия краен срок, в който ВАС трябва да се произнесе по делото за варнеските акции. Това става ясно днес на заседание на Правната комисия към Общински съвет – Пловдив, когато е внесено уведомителното писмо – покана.

Като „безкрайно нагло поведение“ определи този ход председателят на групата съветници от ДБ в местния парламент адв. Веселина Александрова.

Припомняме, че през април т. г. Административният съд – Варна отмени решенията на Общинския съвет в морската столица, според които акциите на общината се прехвърляха безвъзмездно в Международния панаир Пловдив, срещу което общината трябваше да стане акционер в „Пълдин туринвест“ и да апортира в капитала на дружеството своите 16 314 400 обикновени поименни безналични акции с право на глас. 

Какъв знак дава бизнесменът с това?

Сценарият с въпросната покана е същият както и когато гръмна бомбата с варненските акции.  Най-скандалните предложения винаги изглеждат невинно и винаги се внасят в деня на комисиите и по време на заседанията им, така че няма време за реакция и по-възможност проблемът да мине незабелязано, коментира още юристът.

Според нея, с този маньовър Георги Гергов заявява, че е на ясно какво ще реши ВАС – в негова  полза.

Между редовете може да бъде прочетено и друго заявление – Не ми пука от съда. Още повече, че ако предложението бъде прието, а това ще стане, въпреки факта, че представителя на Община Пловдив е задължена от принципала да гласува „Против“, тъй като градът притежава едва ¼ от акциите с право на глас, останалите 75% са на дружеството на Гергов.

В този случай, ако до общото събрание няма решение на ВАС, и акционерите приемат предложението, то то ще незаконосъобразно.

Фондация на Ахмед Доган е купила ресторант „Пълдин” от Георги Гергов

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина