Фондация на Ахмед Доган е купила ресторант „Пълдин” от Георги Гергов

Актуално Градът Новини Под ножа
ресторант „Пълдин”

Фондация „Хермес”, чийто председател е Доган, е придобила перлата в Стария град през април, пише вестник Капитал

Ще има ли почетния председател на ДПС свой сарай и в Пловдив?

Снимки: Фейсбук профил на ресторант „Пълдин“

Фондация „Хермес“, чийто председател е Ахмед Доган, е купила една от перлите в Стария град- ресторант „Пълдин“ от Георги Гергов, разкри вестник Капитал. След като продаде на близки хора някои от знаковите имоти в смесеното дружество „Пълдин Туринвест”, сделките за които бяха осветлени в разследваща поредица на Под тепето, бившият председател на БСП в града се е освободил и от може би най-ценната си собственост в архитектурния резерват- историческа сграда, паметник на османската архитектура.

„ Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания с мистериозно избраното име „РУМИ-1207“. Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов „Стария Пловдив“, която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София – бул. „Александър Стамболийски“ 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина. Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация „Хермес“, а също е и председател на партийната фондация „Либерална интеграция“. Ренгинар Муталиб е финансист на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен директор на „Делта епсилон“ – компанията, собственик на Боянския сарай на Доган. Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, „ИАГ инвест“, прехвърля на „РУМИ-1207“ ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. А на 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик – фондация „Хермес“. В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация „Хермес“ финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни”, пишат в днешния си брой колегите от Капитал.

Ресторантският комплекс „Пълдин“ е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. „Княз Церетелев“ 3. Какво ще прави в емблематичния ресторант фондация „Хермес”, към този момент не е ясно.

„Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация“, коментира Биршен Ибрямова пред Капитал. Когато става дума за фондациите около ДПС, винаги остава и съмнение, че придобивката може да се ползва и лично от Ахмед Доган.

Резонен е въпросът ще има ли почетния председател на ДПС свой сарай и в Пловдив?

 

Споделете ни във:

5 thoughts on “Фондация на Ахмед Доган е купила ресторант „Пълдин” от Георги Гергов

 1. акад.проф.д-р инДж.пож.о.з.полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор.БАНда, итн. каза:

  Скапаха най-хубавите ресторанти в Стария град – Пълдин и Ритора. Приватизацията на всички исторически сгради в Стария град, за които през Соца бяха намерени и функции, беше престъпна. Поредното доказателство че в България няма работеща Прокуратура. Бившите кметове на Пловдив от Гърневски, през Чомаков до Тотев и Димитров трябва да са клиенти на Прокуратурата. До скоро!

 2. О, Меди!
  Суфи Мевлевиите ще контрират мутро’полит’ическата катедрала нагоре по същата улица.
  Не ни стигаше Альошата на върха на ВСЯКО ТЕПЕ . . .
  Светът се напати от „идиологии“ и религиозници от всякакви разветки, от меншевики, болшевики и троцкисти. 45 години не ни ли стигат?
  „Права“ ли нямаха както всеки от нас – или ПРИВИЛЕГИИ поискаха?
  „Свободи“ какви им липсваха – или САЛТАНАТИ уреждаха?
  „ДПС“ барабар с Почетния им фюрер – на боклука на Историята!

 3. предоставям неограничени количества пресни фекалии, за да се подсигури намазването на дуварите с кяфяво… не се скъпим на количества!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.