АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Чакат комисия от НИНКН за авариен ремонт на Чифте баня

Общината е готова да го финансира

Ръководството на Градска художествена галерия – Пловдив, в чиито активи бе прехвърлена Баня Старинна преди няколко години за стопанисване и оттогава стои затворена, е изпратило писмо до Националния инспекторат за недвижимо културно наследство (HИНКН) към Министерството на културата, с молба за създаване на специализирана комисия, която да даде предписания за авариен ремонт на сградата, разбра репортер на Под тепето.

Както ви съобщихме, вече десестина дни Чифте баня вече официално е опасна сграда, а преди седмица тя бе оградена заради рушаща се фасада.

След извършване на огледа и издаване на предписание ще може да се пристъпи към авариен ремонт на компрометираните части по паметника на културата.

От ГХГ съобщиха, че Община Пловдив има готовност да финансира такъв ремонт. Проблемът според стопаните се появява периодично от години заради теч в сегмент от покрива.

Междувременно стана ясно, че дългоочакваният проект за реставрация и адаптация на Баня Старинна в „Зали за съвременно изкуство“ вече е съгласуван с Инспектората

„Градска художествена галерия – Пловдив получи от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) становище за съгласие с промените в идейния проект за реставрация и адаптация на Баня Старинна като Зали за съвременно изкуство“, съобщи директорът Красимир Линков.

Това дава възможност да започне вторият етап от договора с проектанта – изготвянето на технически проект, който трябва да е готов за 90 работни дни, поясни той.

После може да стартира премахването на прилежащите помощни постройки. Очаква се да се направи и археологическо проучване на разчистения терен, както и заснемане на тази част от сградата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

 1. Банята е възложена за управление на Градската художествена галерия през 2017 г.
  Затворена е за обследване през 2020 г.
  Очевидно не е стояла затворена, откакто „е в активите“ на галерията.
  За 3,5 години са проведени над 19 изложби и културни събития, включително последното е било
  през късната есен на 2020 г.
  Впрочен Банята си е в активите на община Пловдив. Само се управлява от ГХГ-Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина