АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Чифте баня вече официално е опасна сграда

След години на бездействие ценната Баня Старинна, известна и като Чифте баня, вече официално е опасна сграда, преминаването край която крие своите рискове.

Ситуацията с паметника на културата бе докарана до тук, вследствие на недобро стопанисване, меко казано липса на отношение, камо ли идея за развитие на знаковата сграда от Османско време.

Периодът на упадък на паметника може да бъде ясно датиран – моментът, в който Община Пловдив връчи ключовете от историческата сграда на Градска художествена галерия преди повече от 3 години. От тогава реално тя седи заключена, за нея не се грижи никой и събития вътре не се случват, за разлика от времето, когато в постройката оперираха независими културни оператори, а тя бе функциониращ Център за съвременно изкуство.

Както Под тепето ви съобщи по-рано днес Оградиха Чифте баня заради рушаща се фасада. По думите на заместник кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на ГХГ е реагирал още в петък на сигнал за падащи елементи от сградата и се били поставени сигналните ленти. За да се стигне дотук обаче очевидно не е предприел нищо в продължение на 3 години.

„Още утре от общинското предприятие „Жилфонд“ ще бъде монтирана ограда около сградата„, съобщи ресорният зам.-кмет пред медията ни.

Той увери, че във вторник директорът на ГХГ Красимир Линков ще вземе съгласувания и изменен вече проект за реставрация и консервация на Баня Старинна. По думите на Панов се е наложила той да бъде доработен от архитекта, тъй като след изготвянето на първоначалния проект е била установена тръба на В и К.

Очаква се още становище на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, относно капацитета на сградата, което да уточни колко хора едновременно могат да присъстват там на събитие.

Според процедурата, след съгласуването на идейния проект с НИНКН до 3 месеца може да излезе и работният проект за ремонта и консервацията, а при така наречената „проектна готовност“ и КСС община Пловдив може да кандидатства за „късия списък“ по Плана за възстановяване за еврофинансиране.

Всъщност новината за предстоящия ремонт на Чифте баня се върти от години – за сведение статията ни Предстои ремонт на Баня Старинна, вече е избран архитектът е от края на 2020-а.

Съобщението на входа на историческия паметник, гласящо, че сградата е затворена за посетители поради ремонтни дейности също е залепено от години, но ежедневното минаване покрай нея, което от утре няма да е възможно, очевадно показва, че там нищо не тече, освен видими следи от вода процеждаща се по стените.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

13 коментари

 1. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:–– https://do.my/xbio

 2. „Очаква се още становище на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, относно капацитета на сградата, което да уточни колко хора едновременно могат да присъстват там на събитие.“
  А защо „независимите културни оператори“, които „оперираха години наред в Банята, не извадиха такова становище от Пожарната? Може би защото процедурите са твърде бавни и скъпи?

 3. ОРТА МЕЗАР от какъв зор я приватизираха? ОбщоНАРОДНА ЦЕННОСТ?

  Кадърниците хабилитираните от екипа на г-н Архео-Кул-Туриста П.П. скапаха и Жълтото Училище

  1. Не бе, не е БУДАЛА а само се преструва брадясалият кадърник Архео-Кул-Турист. Има си стратегия още от мандата му с баскетБОЛНИЯ мозъклия, която сега в мандатчето с каратистчето

   ГЛЕ’Й К’О СТАВА:

   ЦЕННОСТИ НА НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

   1.Ограждаш Имот с ленти =20% намаление от Реалната Стойност

   2.Ограждаш вековна старина с тенекии =30% отстъпка

   3.Обявяваш „В РЕМОНТ“ =40% от Цената! Еха! Само с моливчето!

   4.Означаваш „ОПАСЕН ОБЕКТ“ с табелка за пет 5 лева -става 50%

   (5.талафон: „Аз съм, здраствай… Бате Гого, я да ма отървеш от едни главоболия – да АПОРТИРАМЕ тука едно яко имотче във ТвойИнвест, а? А?“)

   ХИЧ НЕ Е БУДАЛА ТОЯ. НЕ УМЕЕ ДА СТОПАНИСВА (КОЛКО ЛИ ДРУГИ ЦЕННОСТИ Е ЗАМРАЗИЛ…) ПРОДАВА НИ ЕДНИ ИЗГ7ЗИЦИ ПО „КОЛТУРНИО КАЛЕНДАР“ НА ЕСК’2003 – АМА ЗА ДРУГО НЕ ГО БИВА…

   ЗА НИЩО НЕ СТАВА, ЗА ЧЕП ДАЖЕ

  1. и турците, и гърците, и румънците обгрижват и стопанисват най-усърдно, че даже и МАКЕДОНЦИТЕ – И ДЖАМИИТЕ, И ХАМАМИТЕ… ЕЛЕ ПЪК СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В СКОПИЕ ДЕТО ЦЯЛ СВЯТ СЕ РАЗТРЕВОЖИ – ИДИ ДА ИМ ВИДИШ КЕРВАНСАРАЯ=

   =КУРШУМ ХАН= ама кукличка, майни!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина