ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Събират подписи срещу градеж на втори гребен канал

50 подкрепиха протеста, други съзряха политическа интрига

Image title
Започна интензивна подписка против изграждането на втори гребен канал днес по обяд. Масите за набиране на гласове са разпределени на 5 места във всички райони на Пловдив. Проектът за строеж бе представен в края на август пред шефа на Световното по гребане Денис Освалд, а еколози и ландшафтни архитекти са категорични, че идеята ще съсипе екосистемата в района. Проектът включва влек за водни ски, мостове над връзката с основния канал. В парковата територия ще има фитнес на открито, детски площадки, игрища за деца, трасета за скално катерене и велоалеи. Въпреки изявленията на местната власт, че растителността ще бъде запазена максимално, природозащитници се съмняват в искреността на обещанията и са готови на протести.

Image title
Един от основните двигатели на акцията в защита на гората на мястото на бъдещия канал е Николай Иванов. Той се е ситуирал на гражданска маса край пощата. За два часа листата се запълнили с около 50 подписа, а красноречивият лозунг на кампанията е „Не сечете гората, не на канала!”.  Хората, които се спряха и се включиха в подписката с имената си бяха категорични, че 14 милиона лева за градеж на втори гребен канал им звучи прекалено. Тези пари биха се инвестирали в по-полезни неща за града ни, каза мъж, който се определи като трезвомислещ пловдивчанин, а не еколог. Според Николай Иванов пък самите гребци са против идеята и смятат, че по-добрият вариант е да се инвестира в спортистите, а не в самата база.

Image title
Милена сложи своя подпис, защото се разхожда всеки ден в тези гори и иска да продължава да изпълнява ритуала си, който я освобождава от напрежението през деня. Николай е дишал и играл около дърветата като дете и не иска това да остава само спомен за него. Тянко е по-остър: „Това са пълни глупости! Не може така! А и да оправяш булеварди не е празник, а задължение!“.

Подписката ще продължи до края на седмицата. Поддръжници на идеята за втора гребна база пък съзряха политическа интрига в организирането в цялата работа. Неколцина познаха Николай Иванов, който бе коалиционен партньор на БСП в предните избори. Тук политика ли ще правим. По-старите пловдивчани си спомняме, че навремето много хора скочиха и срещу  основния Гребен канал. Идеята обаче бе добра, нали, подчерта пред екипа ни 57-годишният Иван Ценов, който подмина масата с подписката като малка гара.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина