ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

България се нарежда на 72-ро място от 144 страни в света по базисни финансови познания

Финансови експерти обясняват как се управляват спестявания в Световния месец на спестовността

В Световния месец на спестовността, финансови експерти ще обясняват специфики и подходи за управление на спестявания на 29 октомври в Пловдив. Според данните от последното глобално подробно проучване на финансовата грамотност, проведено от Стандарт енд Пуърс, Галъп  и Световната банка през 2015 г., България се нарежда на 72-ро място от 144 страни в света по базисни финансови познания, като само 35% от населението знае отговорите на 3 от 4 основни финансови въпроса, свързани с боравенето с пари. Редица проучвания сред учениците в България показаха още по-парадоксална липса на познания, като например резултатът, че всеки втори ученик мисли, че няма разлика между дебитна и кредитна карта, или че заложните къщи са по-познати от банките. Не са редки ситуациите, в които хората стават жертви на финансови измами или на подвеждане с нереалистични обещания за доходи поради липсата на основни познания за това как работят парите. Експертите от Standard & Poor’s коментират, че нивото на финансова грамотност е проблем в целия свят, като се има предвид, че едва един на всеки трима има базови познания за боравене с финансите си.

С идеята да предоставят основни познания за финансови концепции и управление на спестявания, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Национално сдружение „Младежки глас“ – клон Пловдив организират безплатен семинар "Как парите могат да работят за нас: Специфика и подходи за управление на спестявания“ на 29 октомври, събота, в Парк хотел- Пловдив.  На семинара ще се обясни кое намалява, запазва и увеличава стойността на парите; как се защитават спестяванията от обезценяване; каква е логиката на инвестирането; какви видове вложения съществуват с техните плюсове и минуси; какви подходи към структуриране на инвестиция от спестявания са възможни спрямо целите на спестителя;  как се отразява настоящата икономическа среда върху краткосрочните и дългосрочните цели на спестителите и какви са подходящите подходи.  

Експертите, които ще проведат обучението са: Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг; и Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на управляващото дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Борис Вълев, председател на пловдивската организация на сдружение „Младежки глас“, отбеляза: „В нашето ежедневие финансовата грамотност е необходима точно толкова колкото здравната и технологичната грамотност. Абсолютно всеки човек прави финансов избор непрекъснато и ако той не го е направил информирано, има последствия. Затова смятам, че за младите хора предоставянето безплатно на подобни знания е от огромно значение.“   
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина