СъдТемида

Д-р Невен Енчев дава на съд „Господари на ефира“

Д-р Невен Енчев завежда дело за уронване престижа на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи срещу предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, съобщават пиарите на собственика на болницата.

Жалбата бе внесена след пореден материал на медията, определен като атака от пресслужбата на д-р Енчев. На 26 януари бе излъчен репортаж със заглавие „Супер скандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив“, в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив. В репортажа бе дадена думата единствено на жената, която отправи обвинения към лекарски екип от МБАЛ „Медлайн“-Пловдив за отстраняване на здрав орган, като целта била „вероятно да се източи Здравната каса“. Излъченият материал представя само гледната точка на пациентката, въпреки че медията разполага и с гледната точка на лекаря, извършил операцията. Репортер на предаването посети лечебното заведение на 8 ноември 2017 г. и направи интервю  с представител на медицинския екип. Аудиторията на 26 януари 2018 г., гледала това предаване не е и не може да бъде същата като аудиторията, гледала отговора на лекаря, излъчен в друго предаване на 30 януари 2018 година. По този начин се уронват престижът, доверието и авторитетът на една от водещите болници в Пловдив, което би довело до отлив на пациенти, смята д-р Енчев.

По случая в болница „Медлайн“ бе извършена проверка, която установи, че няма нарушения при операцията. Пациентката постъпва с кървене от матката през май 2015 г. При проведеното образно гинекологично изследване – хистероскопия, д-р Георги Крумов, началник на Отделението по гинекология открива полип на вътрешната стена на матката, от който изпраща материал за хистологично изследване. Резултатът е малигнизиращ полип, установен от д-р Даниела Чифчийска,началник на Клинична патология в МБАЛ „Медлайн“.

„Златно правило в гинекологията е при такава находка веднага да бъде отстранена цялата матка, тръбите и яйчниците, особено ако пациентката е на 68 г. при завършена репродуктивна и хормонална функция. Освен това пациентката има високо кръвно налягане и е с наднормено тегло. Налице са рискови фактора за развитие на злокачествено онкологично заболяване“, посочи д-р Крумов. Той поясни, че тази интервенция се нарича тотална  хистеректомия с аднексите, която в случая  е онкопрофилактична и пациентката се е съгласила с нея.

Няколко месеца след операцията Виолета Николова подава жалба в Районна прокуратура-Пловдив с входящ № 10479/2015 г., по която е извършена проверка. На 22 януари 2016 г. Районна прокуратура-Пловдив отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност. Николова остава недоволна и обжалва, но  на 15 юни 2017 г. постановлението на Районната прокуратура в Пловдив е потвърдено от по-горната инстанция.

„Виолета заяви пред Нова ТВ, че направените допълнителни изследвания на взетия от болницата препарат показват отклонения, защото близките й поискаха материал от операцията, т.е. от хистеректомията. Възможно е да са имали предвид да им бъде предоставен препарат от хистероскопията, когато е диагностииран малигнизиращият полип“, коментира д-р Чифчийска. По този начин тя обясни защо резултатите на двете външни лаборатории, където пациентката е правила нови изследвания, не показват отклонения.

„Винаги съм проявявал разбиране към пациентите и техните страдания, както и към близките и желанието да им помогнат, но ми е трудно да осъзная как е възможно в национален ефир да се излъчват подвеждащи репортажи. Защо след отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност „Господари на ефира“ решават да въздадат справедливост? И ако наистина искат да го направят, защо не проверяват конкретно фактите, както изискват правилата на журналистическата етика? И най-важното – защо си играят с чувствата на болен човек? Това е жестоко! Недопустимо е след два прокурорски отказа в предаването „Господари на ефира“ случаят да се представя като сензация, а коментарът на д-р Крумов да е съпроводен с дюдюкания, пляскания, подсвирквания и въздишки“, коментира д-р Енчев. Смятаме, че излъчения репортаж е уронил престижа на здравното заведение, което помага на пациенти повече от 10 години. Затова мениджърският екип на МБАЛ „Медлайн“ се обръща към съда, а средствата, които бъдат спечелени от делата срещу „Господари на ефира“ ще бъдат предоставени за благотворителност, допълва той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. „Под Тепето“ ,лицемери сте. Имах мнение,че медията ви все още заема адекватна позиция, уви не е така. Медицината не е търговия и всеки човек трябва да е на ясно с това !
    Що се отнася и до д-р Крумов,то той превърна практиката си в бизнес, а не в призвание. Толкова лични примери имам с неговото безхаберие,че ми е неудобно и да разкажа. Крайно време е някоя осакатена от него жена да вземе нещата в свои ръце и да му се отнеме лекарската титла…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина