Неизвестна фирма редовно зарежда екобомби в землището на Куклен

Разследване

Има съмнения, че нарушителите са от съседна община 

Въпреки поредицата от материали в Под тепето и сигналите ни до компетентните институции, незаконните сметища рецидивират 

Нерегламентирани сметища продължават да никнат близо до пътя Пловдив – Асеновград, в землището на Община Куклен. Камарите от строителни отпадъци отново рецидивират, въпреки медийния шум, множеството публикации от наша страна и сезирането на съответните органи и институции. Тъй като не виждаме да се търси решение на проблема, на мястото на незаконното сметище заснехме фирмена камионетка, която продължава необезпокоявано да си разтоварва боклука.

Още през април читатели на Под тепето алармираха за цъфналите бунища и плъзналата заплаха от зарази, тъй като до пътя между Пловдив и Асеновград, след КЦМ, се създават малки сметища в частни и общински терени. Вероятна причина за случващото се е както безхаберието на общината и органите с контролни правомощия по опазването на околната среда, така и животинските навици или липсата на елементарна човешка култура у някои от местните предприемачи. 

Освен строителни отпадъци в нивите и по общинските пътища се въргаляха битова смет и дори кости от заклани животни от близките кланици. Изключително сериозният проблем бе отнесен до РИОСВ и община Куклен. 

От екоинспекцията поеха ангажимент да извършат проверка и ако установят виновните, да ги накажат с цялата тежест на закона. Очакваме резултатите идната седмица и ще ви запознаем с тях. 

Сигнализирахме и администрацията на община Куклен, където екологът пое ангажимент оформилите се бунища да бъдат изчистени. „Сметищата се образуват точно на границата между двете общини Куклен и Асеновград. Участъкът е такъв, че е повече към Долни Воден, Община Асеновград, а и жителите на Куклен няма да пътуват няколко километра по черен път, за да си хвърлят там отпадъците”, коментира пред наш репортер главният еколог на Куклен Илия Димов. 

Нашата проверка обаче установи, че сметищата са на стотици метри, дори километър от границата между общините и за разлика от замърсеното землище на община Куклен, нивите и пътищата на другите две общини са чисти. 

Най-абсурдното е, че въпреки нашите публикации, замърсителите – рецидивисти нямат намерение да спрат и продължават да изхвърлят боклука си в земеделските земи. На снимките се виждат ясно камионетката с боклука и регистрационният й номер. 

Ще продължим да разследваме и съвсем скоро ще изясним точно кой и защо извършва това екопрестъпление.

Очаквайте продължение по темата.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Неизвестна фирма редовно зарежда екобомби в землището на Куклен

  1. … ami kato izbuhne holera v Balgarija, dano togava kontrolnite organi da se posabudjat, inache podpochvenata voda si e veche zamarsena ot tezi nelegalni bunishta…..

  2. Полицията отново блее… Те никога не са там, където трябва, а като подадеш сигнал се оплакват, че им нарушаваш спокойствието. В крайна сметка каква е целта и функцията на пилицията?!?! Питам и отговор не искам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.