Разследване

Мирослав Язов: Сега е пикът на некоректните брокери

Не се борим с тях. Няма механизми, с които да го правим, обяснява председателят на Национално сдружение недвижими имоти в Пловдив

Потребители, попаднали на фалшива обява в интернет, може да сигнализират за това

По темата за все по-честите измами на брокери на имоти, с нас се свързва г-н Мирослав Язов. Той е от цели 17 години в бранша и е председател на Национално сдружение недвижими имоти в Пловдив. С него коментирахме проблематичната тема, която тежи както на коректните брокери, така и на хора, които търсят жилище. Ето какво каза той пред Стефка Георгиева за Под Тепето.

Кухите реклами реално не ощетяват клиентите с пари. С какво вредят те на потребителите?

Тази измама всъщност ви бърка и в джоба. Освен такса оглед, имате и такса транспорт, не знам дали знаете. Т.е. обаждате се на брокера и той ви пита с какъв транспорт ще пристигнете на адреса. Ако е личен – супер, ако е негов обаче – 20 лева. Така че финансови загуби винаги има. Некоректни хора винаги ще има. Въпросът е: „Какво се прави срещу всички тях?”

Сега е пикът на некоректните брокери. В момента пазарът е в растеж и ще бъде така още време. Това е времето, в което хора, които нямат какво да правят по цял ден, ще се опитат да се възползват от доверието на клиентите.

Второ: Сайтовете, който най-вероятно сте гледали, са олх.бг и хоумс.бг. Тези сайтове са безплатни и на тях всеки може да си качи каквото си пожелае. Олх.бг даже ви поощрява да си качвате обявите. Там, например, има ежемесечна награда – айфон 6. „Качете си обявата през мобилно приложение и телефонът ще бъде ваш” и хората са стимулирани да качват. В този сайт дори не ти излиза името на брокера, а само телефон, прикрит от хиксчета, върху които трябва да кликнеш, за да видиш целия номер. Обикновено отдолу пише: „Огледи само за частни лица”. Ако е изписано така, то това е измамник. Това е някой, който не се занимава с тази работа и цели да ви излъже. Ако наш колега наистина не желае да работи с други брокери, в момента, в който му се обадите, той ще ви каже директно, че иска сам да работи по обявата. А и никой не може да го накара той да си сподели комисионната.

Как се борите с некоректните в бранша?

Не се борим. Няма механизми, с които да го правим. Докато интернет сайтовете, които публикуват обяви за недвижими имоти не станат изцяло платени и обявите вътре не стават чрез деклариране на договор, че имаш право да отдаваш под наем или продаваш имоти, няма как да стане. До тогава няма никакъв шанс. Например, вие пускате офиса си под наем чрез такава обява и нямате гаранция, че след 20 минути тази обява няма да се предлага от още 10 различни брокера с 11 различни цени и 15 различни снимки.

Има много коректни хора, но най-големият проблем при нас е, че няма бариери за влизане на пазара. Вие решавате, че ще започвате да отдавате под наем от личния си компютър и започвате да цъкате. Никой не може да ви спре, никой не може да ви каже нищо и няма някакви изисквания, които трябва да спазите, за да работите вие от лаптопа си като брокер на недвижими имоти. Изискването е да имате завършено средно образование и това е.

Не смятате ли, че трябва има някакъв вид регулация на дейността?

Ние се опитваме да вкараме тази регулация от много време. Имаме закон, който сме подготвили и сме внесли, но все нещо става. Има лоби срещу законодателната инициатива, защото има места, в  които беззаконието трябва да продължи и да си кара по стария начин. Абсолютно сме безсилни пред това.

Това, което имаме като успех е ТАЗИ ФОРМА ЗА СИГНАЛИ. На този линк, всеки потребител, попаднал на фалшива обява може да сигнализира, като тя ще бъде сезирана от избрана от потребителя комисия.
Това е най-големият успех в нашата история. Да успеем да предизвикаме някаква обществена нагласа срещу част от нас. Вече имаме изграден механизъм, чрез който Комисията за защита на потребителите се самосезира или някой друг прави това, след което от комисията правят проверка на съответното лице и му бива налагана глоба за подвеждаща реклама.

Това обаче, не е процес, който се случва за един ден. Обикновено, човекът, който е пуснал фалшивата обява няма офис, а само един телефонен номер, който може да бъде сменен по всяко време. Така става на практика неоткриваем и на следващия ден, същото това лице продължава да пуска обяви с друг телефон за връзка. Просто който иска да бъде некоректен, той ще бъде такъв. Затова съветвам да бъде нает брокер, за да не се изпада в подобни ситуации.

Вярно е, че цялата тази информация е налична в интернет, но ако човек се опита сам да си намери жилище, изпада в една главоблъсканица. По същата логика, щом цялата налична информация за операцията на сърце може да се открие онлайн, защо не започнем сами да се оперираме? Или пък да си сглобяваме сами автомобили, след като можем да си купим нужните части и пак е описано в интернет как се случва?

Нашата работа е да спестяваме време на хората, а малко от тях го оценяват. Да влезеш в морето от обяви в интернет е нещо неописуемо. Дори са си намериш обява на апартамент, който ти харесва – мъките точно тогава започват. Ако отидете при нотариус да ви изготви предварителен договор, той ви казва една фантастична сума около 500 лева, а тази услуга е включена в нашата комисионна.

Другото, което е, че ние си купуваме всичко чрез посредници. Например, никой не отива до Китай, за да си купи лаптоп директно от производителя. Това спестява изключително много време и усилия на нашите клиенти, а както всички знаем – времето е пари. Ако сами започнете да търсите жилище, особено под наем, е истински ад. Сферата е изключително динамична и работи много бързо. Това, че някоя обява не е актуална вече, съвсем не означава, че тя е измамна. Напълно е възможно дадено жилище да се отдаде само за няколко минути. Често това се случва още при първия оглед. Точно за това винаги съветваме: Изберете брокер, не обява!

Г-н Язов ни даде пример и с пазара на недвижимо имущество в другите страни. В Америка, например, 95% от пазара се държи от брокерите. Хората не губят време в лутане и търсене. Това обаче е силно развит пазар с над 60- годишна история. У нас не е така. Тук търговията и отдаването на имоти започва развитието си преди около 20 години и е нужно да се сменят няколко поколения, за да достигнем до този начин на мислене. У нас брокерите управляват пазара в 50% от случаите, а кореняшкият ни дух все още нашепва, че ние всичко можем и от всичко разбираме.

Коментирахме и темата за фалшивите снимки на обявите. Те или принадлежат на друго, вече отдадено под наем или продадено жилище, или изобщо не са на български апартаменти. Често фалшивите снимки се изтеглят от чуждестранни сайтове, тъй като никой няма да потърси авторски права за кадрите поради простата причина, че никой няма да разбере за незаконното им ползване. Често из мрежата можете да попаднете на кадри, които са на апартаменти в Италия или Турция, които иначе се предлагат като уникално жилище в сърцето на Пловдив на изключително ниска цена – жилище, което не съществува.

В допълнителен коментар по темата, брокерът сподели, че търсенето в Пловдив е най-силно на малки и средни жилища, които са с една или две спални и до около 50 000 евро. Грешно е схващането, че се търсят повече сгради от типа на новото строителство. Младите хора се ориентират предимно към по-стари апартаменти, тъй като качеството на строителството е по-високо.

Има и огромна разлика между пазарите на брокери, които продават жилища и тези, които отдават под наем. Както вече казахме, за да се отдаде един апартамент под наем понякога са нужни само няколко минути, а максималният период е седмица. При продажбата процесът е по-бавен. Това се случва в рамките между един и три месеца, като разбира се, има и изключения.

Попитахме Мирослав Язов какво ще посъветва нашите читатели. Освен да не изпадаме сами в търсенето, той посъветва да потърсим помощ от човек, който разбира от материята. Хората, до които се допитваме за съвет обикновено, са най-неподходящите. Това са родители, приятели и роднини. Всеки има различни изисквания за жилището, в което иска да живее. Погледът на старото поколение е един, а на новото съвсем различен, което често води до конфликтни моменти.

Брокерът ни разказа за подобен случай, в който момиче от Хасково иска да купи апартамент в Пловдив с чиста площ малко над 70 кв. м. Цената на жилището е 60 000 лева, което е изключително ниска цена, имайки предвид, че сградата се намира в центъра. Майката на девойката обаче била изключително изумена от това, как дъщеря и ще живее в толкова малко жилище, при все че семейното такова в Хасково е в панелна сграда с площ  120 кв. м., което довело младата клиентка до главоблъсканица, макар че предложение като това се появяват изключително рядко на пазара.

В заключение ще кажем само: не всички брокери са измамници. Сред тях има невероятно коректни и лоялни хора, които отнемат от плещите ни голямо натоварване и главоболие ако сами се впуснем в борбата за намиране на подходящия дом. Прилагаме ви и две обяви – една от типа на кухата реклама и друга, съвсем реална:

„Представяме Ви – Нов, в нова сграда – двустаен апартамент. Съдържа цялостно обзавеждане и всички ел.уреди. На много комуникативно място. Огледи по всяко време, само за частни лица!”;

„ТОП ОФЕРТА!!! – ДИРЕКТНА ПРОДАЖБА БЕЗ КОМИСИОН – ПРЕДЛАГАМЕ ВИ С АКТ 16 НОВ НАИСТИНА ПРОСТОРЕН И СВЕТЪЛ ТРИСТАЕН апартамент 118 кв. м. – цена 64 340 евро – С
СОБСТВЕНО ПАРКОМЕСТО!! Чиста жил. Площ 102 кв. м. ! Апартамента се намира В ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И ОЗЕЛЕНЕНИ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ В ПЛОВДИВ С КРАСИВА ГРАДИНА, ПАРКОВИ АЛЕИ И СТРАХОТЕН ДЕТСКИ КЪТ! – САМО НА НЯКОЛКО МИНУТИ ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА ! Изключителен лукс и качество В ТИШИНА, СИГУРНОСТ И МНОГО ЗЕЛЕНИНА!! Това е ПЕРФЕКТНО ЖИЛИЩЕ С ПРАВИ СТЕНИ И ЪГЛИ!!! Състои се от голям входен коридор, просторен светъл хол 30 кв. м. с ОТДЕЛНА КУХНЯ – 11 кв. м. , две спални х 14 и 17 кв. м. , баня и тоалетна отделно, две норм. тераси. ИЗТОК-ЗАПАД – С ИЗГЛЕД КЪМ ПАРКА! Блиндирана врата , КАЧЕСТВЕНА дограма 'Златен дъб', красиви интериорни врати. Асансьор. СГРАДАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВА И ОТГОВАРЯЩА НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗИСКВАНИЯ И СТАНДАРТИ! Осигурено 100% банково жил. кредитиране при най-добри условия! За контакти – Димитров 0896 817 950 'Имот Консулт' – ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТОВА ЖИЛИЩЕ – ТОВА НЕ Е ПРОСТО АПАРТАМЕНТ, А ИМОТ ОСИГУРЯВАЩ ВИ РЕНОМИРАНА СОЦИАЛНА СРЕДА И НАЧИН НА ЖИВОТ В ПЪЛЕН КОМФОРТ!!!”

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Така наречения председател Мирослав ЯЗОВ РАБОТИ С КОМИСИОННА 100% и е най-големия МОШЕНИК сред брокерите.Това ЕЛЕМЕНТАРНО и МЪРЗЕЛИВО същество не може да продаде собствените си имоти, за да върне задълженията си към банките и завлече много хора с големи суми.Крие се като мишок.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина