Вино и гурме в Стария град в началото на май

Под небето

Празникът „Вино и гурме в Стария Пловдив“ стартира този май в архитектурния резерват. Събитието е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия. Във феста ще се включат 21 участника  – 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта.

Официалното откриване ще бъде на 8 май от 19 ч. на Римския стадион с фолклорния спектакъл „Пролетно вино”. На девети май от 12 ч. в Стария град на площадчето пред църквата „ Света Богородица“ ще се състои символичното откриване на събитието, след което ценителите на българското вино и кухня ще запътят към своите дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.

Част от „Вино и гурме в Стария Пловдив” е „ Вечер на пролетното вино” – гала вечеря  на 9 май  от 21 ч. в ресторант „Филипополис”. На нея  се връчват наградите на експертната комисия от за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието.

Предвидени са допълнителни атракции като Шоколадова работилница – „Направи си сам”, DJ Парти на Лапидариума, Клоунада и други. Отново ще танцуваме с Ансамбъл „Тракия” и ще се наслаждаваме на достойнствата на българските вина и ястия на фона на прекрасните фолклорни ритми.

Дегустациите са в събота и неделя, 9 и 10 май, с начален час 12 и ще продължат до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи билет, който се продава пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация, от специално наети за целта продавачи. Към билетите се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.

Кулинарните изкушения, ще се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.на всяка една от локациите.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.