Под небето

УМБАЛ „Свети Георги” получава безвъзмездно 157 хил. евро за енергийна ефективност

С финансирането от Международен фонд „Козлодуй” ще се санират сградите на 3 клиники в База 1 на болницата

Image title
Безвъзмездно финансиране на енергоефективни мерки за 156 975.76 евро спечели УМБАЛ „Свети Георги” от Международен фонд „Козлодуй“ 2010 – 2013. Това съобщи изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.
Споразуменията за одобрение на проектните предложение бяха подписани днес на официална церемония в София, в присъствието на представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и кметовете на общините София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

В периода 1 март – 30 юни 2013 г. със средствата ще бъдат извършени подмяна на дограма, топлоизолиране на стени и саниране на покриви в три от клиниките на болницата, разположени в База 1 на бул. „Васил Априлов” № 15А, обясни проф. Джамбазов.
На стойност 59 267,28 евро са предвидените строително-ремонтни дейности в Клиниката по дерматология и венерология. Сградата на клиниката е двуетажна, изградена е през 1929 г., като строежът е извършван поетапно – първо основното тяло, а впоследствие източното крило.

Конструкцията на сградата е смесена – някои от подовете са стоманено-бетонни, други са дървени. Покривът също е с дървена носеща конструкция, дъсчена обшивка, хидроизолация и марсилски керемиди. След реализиране на енергийноефективните мерки ще бъдат постигнати икономии в размер на 176 710 kWh годишно, а спестените въглеродни емисии за една година ще достигнат 48 000 кг, потвърди изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.

97 708,48 евро е одобрената сума за подмяна на дограми, топлоизолация и саниране на триетажната сграда, в която се помещават Клиниката по неврология и Клиниката по психиатрия. Нейните фасадни стени са с тухлена зидария от решетъчни тухли без топлинна изолация, а на места поради течове от отводнителната система на покрива е нарушена целостта на външната мазилка.

Значителна част – близо 42% от дограмата, е стара дървена и сериозно амортизирана, което е и една от основните предпоставки за загуба на топлинна енергия. След ремонта двете клиники в сградата ще спестяват 409 502 kWh годишно, а въглеродните емисии ще бъдат намалени с 111 300 кг годишно.

Чрез мерките за енергийна ефективност ще се редуцират текущите разходи на УМБАЛ „Свети Георги” и така ще се постигне освобождаване на средства, които да бъдат насочвани в други важни направления. Това от своя страна ще се отрази положително върху платежния баланс на болницата като цяло и ще даде възможност на ръководството да вложи средствата във функционирането и развитието на болничното заведение.

Мултипликационния ефект от проектите за енергийна ефективност е заложен като отговор на изискванията на Директива „Енергия 2020- Стратегия за конкурентна, устойчива и сигурна енергия”, коментира проф. Джамбазов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина