Под небето

Три Нощи, един Пловдив!

Две различни събития с почти едно и също име объркват публиката утре, а същинският фест през есента


Открийте разликите: Автентичната Европейска нощ на министерството и Френския културен институт…

… Нощта на Дякова

Плакатът на оригиналния формат на Нощта, но от миналата година, тъй като за тази есен визията още не е готова
Три събития с почти едно и също име са на път да побъркат пловдивската публика. Покрай разрива в операта и войната, която се води в културната институция и раздели почитателите на това изкуство, идва ред на нова порция разединение в арт средите и зрителите. Става въпрос за три еднакво звучащи феста, с три различни базови организатори, със сходни концепции и дори спонсори, но много различен мащаб на действие. Въобще, голяма патаклама се заформя около Нощ на музеите и галериите. Онова, голямото и важно за града събитие, което се организира вече осем години, е чак през есента. Утре обаче ще вървят две паралелни събития с едно и също име, което е абсурдно. И двете се казват Европейска нощ на музеите, като в едното почти незабележимо е вмъкнато и „галериите“. Оригиналният формат е подкрепен от Министерството на културата и Френския културен институт, другият- от община Пловдив. Вторият се дирижира от галеристката Ана Дякова, която обяви война на организаторите на оригиналната пловдивска нощ- фондация Отворени изкуства.

Утре музеи и галерии отварят врати, за да посрещат гости, облъчени от различни рекламни кампании, които съответно ще имат размит резултат. Никой няма да може да каже какъв е ефектът от финансирането на едното или другото събитие, тъй като двете ще бъдат слети. Ако никой не търси въпросните резултати- още по-зле. За публиката това би трябвало да е бонус, но не е, тъй като хората остават объркани и заблудени. Мнозина ще търсят утре зрелище по улиците, характерните за истинската Нощ, която до голям процент се организира в градски условия. Такова обаче няма да има. И ще останат разочаровани, може и окончателно от Нощта.
Европейската нощ на музеите и галериите на 18 май ще се обърне изцяло към изкуството – няма да има улични събития, които да разсейват публиката и да отклоняват вниманието от най-важното – експозициите, съобщи координаторът за Пловдив галеристката Анна Дякова. С ясното съзнание, че създава трета Нощ след оригиналната и европейската. И манджата е пълна. Истината е, че публиката сама ще каже кое й харесва и кой формат трябва да съществува. Лошото е, че така обезличаваме нещо, от което града има нужда. Конфронтират се хора, които могат да работят заедно. А накрая може да стане така, че никой да не иска да финансира гореописаната мъгла.

И така- за тези, които се объркаха тотално, нека уточним финално. Утре има два фестивала Нощ на музеите, организирани от две различни структури, с различни спонсори и различни бюджети. Зад единия седи Министерство и Френски културен институт, зад другия- община и Ана Дякова. И двата формата нямат нищо общо с Нощта на музеите и галериите, която пълни града в началото на есента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина