Родители обвиняват лекари, че са били детето им

Под небето

Двама съдебни медици са прегледали днес 13-месечния Рашко

Image title
Родители на 13-месечно дете обвиниха доктори в УМБАЛ Св. Георги, че са били детето им. Рашко Калайджиев бе приет в петък следобед по спешност в болницата. Днес детето е преместено от Интензивния сектор в Първо детско отделение, съобщи дежурният лекар доц. Люцканова. Преди обяд му е направена снимка на белите дробове, както и други допълнителни изследвания. Детето има и пневмония, лекарите полагат грижи на неговото лечение в присъствието на майката и бабата.
В същото време обаче бащата Илиян е категоричен, че синът му е бит в отделението.  След обвиненията двама съдебни лекари, независимо един от друг, са прегледали 13-месечния Рашко Илиянов Калайджиев. Заключенията и на двамата експерти е, че синините на лявата бузка на детето са с давност повече от 24 часа, съобщиха от здравното заведение.
Д-р Емил Бъчваров работи в отделение „Съдебна медицина” на МБАЛ – Пловдив, и е извикан от родителите по обяд да прегледа детето. Според издаденото от него съдебно-медицинско удостоверение охлузването няма специфичен характер и това не позволява по-точна преценка. Предполага се, че е причинено от удар или натиск с/или върху твърд тъп и тъпо-ръбест предмет, без да се конкретизира.
Детето обстойно е прегледано и от Йовко Шишков, дежурен съдебен лекар в отделение „Съдебна медицина” на УМБАЛ „Свети Георги”. Според него охлузванията на лявата бузка са от преди 3 дни. Смята се, че са причинени неволно от майката, която е притискала по-силно детето, докато са го карали в петък в болницата. Освен това е правила опит и да му бърка в устатата, когато Рашко е направил втори гърч в Детска клиника, заради високата температура.
Лекарите съветват в такива случаи да не се предприемат подобни действия, за да не се нарани допълнително пациента.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.