Празници на светлината и надеждата в Стария град

Под небето

В повечето случаи съвременните хора свързват коледните празници с обилни трапези и забавления. Малцина се замислят, че от древни времена в много краища на света, без значение от религия и цвят на кожата, хората преживяват това време като тържество на светлината над мрака, на деня над нощта, като равносметка на извършеното през годината и надежда за по-добро бъдеще.

По традиция, инициирана от почетния консул на Република Армения в гр. Пловдив г – н Ехиязар Узунян, и с подкрепата на ОИ „Старинен Пловдив”, в присъствието на другите консули и представители от различните общности в града, се палят светлините на елхата на Лапидариума в Стария град.

Тази година за първи път ще бъде представена изложбата „Коледа в Чехия и Словакия”, организирана от Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив, с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Република Чехия, Бюрото за Словаци, живеещи в чужбина и любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив”. Тя ще се открие на 4 декември 2015 г. от 16 ч. в Балабанова къща от Извънредния и пълномощен посланик на Чешката република г – н Душан Щраух. Ще бъдат представени чешките и словашки коледни обичаи – зараждането им,  развитието, което търпят през годините и до днес.

Отново на 4 декември от 17 ч. на Лапидаиума в Стария град ще бъде спазена традицията да се запалят светлините на елхата под звуците на коледни песни, изпълнени от пловдивски творчески състави, които ще поздравят всички присъстващи.

На 3-ти декември (четвъртък), от 14 до 16 ч. ще се изработват коледни играчки от тесто по чешка традиция. На 5-ти декември (събота) от 9 до 11 ч., отново в Балабанова къща, майстори от Регионалната занаятчийска камара ще помагат на децата в Пловдив да изработят  различни традиционни сурвачки и коледни играчки. Измайсторените предмети ще бъдат предоставени за набиране на средства за закупуването на апарат за  визуализиране на вени за Отделението по онкохематология  към Университетска детска клиника. Това ще се случи съвместно с Основно болнично училище „Св. Иван Рилски” и Сдружението на майките на онкоболни деца, които ще участват на коледния  базар от 15 до 21 декември.

На 5 декември от 11 ч. Етнографският музей ще бъде домакин на Коледен концерт на ФТА „Иглика” при ОДК – Пловдив.
В неделния ден, 6 декември, от 12:00 ч. Фондация АРАКС кани всички желаещи заедно да украсим елхата в двора на арменската църква в град Пловдив. Подготвени са забавления за малки и големи деца, а желаещите могат да напишат своето писмо до Дядо Коледа и да го пуснат в Кутията, адресирана до добрия старец.

Канят се всички пловдивчани и гости на града да споделят празничната ни програма.

03.12.2015 г. Работилница за коледни играчки от тесто по чешки
ОИ”Старинен Пловдив”, Сдружение на чехи, словаци и приятели- Пловдив, с подкрепата на Министерството на външните работи на Република Чехия и участието на ученици от различни пловдивски училища и студенти-бохемисти от ПУ „Паисий Хилендарски”
Балабанова къща, 14:00  – 16:00 ч.

04.12.2015 г
 1. Откриване на изложба „Коледа в Чехия и Словакия”  
ОИ ”Старинен Пловдив” и Сдружение на чехи, словаци и приятели- Пловдив, с подкрепата на Министерството на външните работи на Република Чехия, с участието на  Извънредния и пълномощен посланик на Чешката република г – н Душан Щраух в България  и Бюрото за Словаци живеещи в чужбина 
 Балабанова къща, 16:00 ч.

2. Запалване светлините на празничната елха в Стария град
Почетният консул на Република Армения, ОИ ”Старинен Пловдив”, Сдружение на чехи, словаци и приятели- Пловдив, Фондация ”Пловдив 2019” и Община Пловдив канят представители на различните общности в града на тази хубава традиция.
С участието на Арт Войс Център
Лапидариум, 17:00 ч.

05.12.2015 г.
1. Ръкоделница за сурвачки и коледни играчки ”ЗАЕДНО”
с участието  на майстори от Регионалната занаятчийска камара, скаутите към Арменския клуб, творчески формации към ОДК и децата на град Пловдив
Балабанова къща, 9:00 – 11:00 ч.

2. Коледен концерт
Коледен концерт на ФТА „Иглика” при ОДК – Пловдив
Етнографски музей,  11:00 ч.

06.12.2015 г. Украсяване елхата в двора на арменската църква 
Фондация АРАКС Ви кани на заедно да украсим елхичката в двора на арменската църква в град Пловдив. За всички малки и големи деца ще има забавления и кутия за писма до Дядо Коледа.
Арменски апостолически храм „Сурп Кеворк“, 12:00 ч.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.