ПЛОВДИВ ЩЕ СЪХРАНЯВА РЕЦЕПТАТА НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА БИРА

Под небето

Пловдив ще пази рецептата на първата българска бира, потвърдиха от ръководството на „Каменица“ АД. Тя ще се съхранява в музея, който ще бъде част от модерния мултифункционален комплекс, планиран да изникне на мястото на бившата пивоварна. На практика музеят, в който  ще могат също да се видят други ценни артефакти, като стари бутилки, бирени етикети и кутийки, ще бъде само една част от модерния мултифункционален комплекс, който се очаква да отвори врати през 2017 г. 
Микро-пивоварна за крафт бира, бирария, зона за отдих, амфитеатрална сцена на открито, както и детска площадка ще се появят след малко повече от година на територията на бирения завод. Цялата площ на комплекса ще бъде около 3,5 декара и ще се разгърне около емблематичния за Пловдив 79-метров  комин на пивоварната. Общата стойност на проекта е близо 2 милиона евро, като ще бъдат открити нови 50 работни места в Пловдив.
От мениджмънта на „Каменица“ АД са амбицирани да наложат „Пивоварница Каменица“ като незаменима част от туристическата карта на Пловдив и да я превърнат в притегателен център за редица културни събития. Концепцията на комплекса е замислена така, че ще се впише по естествен начин  в рамките на Пловдив – европейска столица на културата 2019. От „Каменица“ усилено работят в тази посока, като вече са в контакт с представители на  Общинска Фондация „Пловдив 2019“.
„Пивоварница Каменица“ ще бъде едно специално място, в което ще произвеждаме уникални разновидности крафт бира. По този начин ще работим както за съхраняване на пловдивската пивоварната традиция, така и за нейното по-нататъшното развитие. Нашата микро-пивоварна ще е кътче за експерименти, за откриване на уникални рецепти и вкусове, място където един истински пивовар ще може да вдъхне живот на всички свои идеи, а почитателите на бирата ще могат да откриват нови вкусове и видове бира, произведени от майстор пивоварите на Каменица. Ще предлагаме на хората от цялата страна възможността да се потопят в света на пивоварното изкуство и да се насладят на многообразието на крафт бирата“, заявяват от „Каменица“ АД.    
От „Каменица“ АД обещават да спазват всички изисквания за незамърсяване на района и нисък шум по време на строителните дейности, които ще стартират до няколко месеца. Нещо повече, ще уведомяват живущите в района за всеки от етапите, като ще се стремят да сведат до минимум евентуалните неудобства. Хора от квартала споделят, че пивоварите вече са разпространили писма до тях, с които ги запознават с проекта и какво предстои да се случи оттук насетне.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “ПЛОВДИВ ЩЕ СЪХРАНЯВА РЕЦЕПТАТА НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА БИРА

  1. На това нещо, за което така гордо е платено да се рекламира, в едни по-критични общества му се казва „бутафория“, в други му викат „дисниленд“, а в наш’та територийка болшинството ще каже“ Аааа, мноу яко ти на к’ъв са праиш уеее“. Разбира се нищо не може да бие гаврите с базиликите, но важното е, че поне не решиха да направят сградата във формата на 1,5 литрова пластмасасова бутилка бира.Обществото ни е плачевно. Лично мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.