Изпод тепетоМнения

Проучват 7 декара от Небет тепе

Археологически сондажи на три петна от сакралния за града хълм

Общо седем декара на Небет тепе ще бъдат проучени от експертите в Археологическия музей, разкри днес директорът му Костадин Кисьов. Сондажи за търсене на монументални градежи ще има на три петна на сакралния за града хълм. Ще бъдат проучвани зоните на ресторант Рахат тепе, около средновековното водохранилище и близо до последните къщи от Стария град в южната периферия на тепето. В края на септември завършихме геофизическият анализ горе, от който имаше определени резултати. Със сондажните проучвания целим да разберем има ли градежи в цялост или не. На този етап все още е рано да говори за цялостни археологически разкопки на място, докато не се уверим, че има смисъл, тъй като ако обхванат цялата площ от 7 декара биха продължили между 3 и 4 години. А това е много време, уточни Костадин Кисьов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. г-жо няма никакъв натиск за бързане или липса на средства, все пак след геофизиката по всички правила се правят сондажни проучвания на аномалните зони, след което се решава дали да се разкрива по-голяма площ и дали въобще е нужно – пише го и в европейската харта по опазване на световното археологическо наследство.

  2. Естествено, че има смисъл, вие най-добре трябва да знаете това. Освен това, 3-4 години съвсем не са много време, на фона на пропилените десетилетия на „непроучване“ и съмнителни афери, като последната отпреди няколко месеца.
    Излиза, че липсата на пари и натиска да се бърза са решаващи при обектите не културното ни наследство. Тъжна картинка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина