Пловдив отново повежда в класациите

Под небето

Градът стана индустриалната столица на България

Ако вчера коментирахме челната ни позиция в ръста на туристите, днес имаме други добри новини за очарователния ни град. Освен, че е най-предпочитаната туристическа дестинация у нас, Пловдив води класациите и в производството.

Градът под тепетата е оглавил класацията за производството на напитки, картон и картонени изделия, изделия от каучук и пластмаса, както и химични продукти. Също така заемаме и втора позиция по аутсорсинг в страната.

Очаква се тенденцията не само да се задържи, но и производството в района да нараства все повече през идната година. Това сочат данните от пресконференцията „Пощенска банка среща бизнеса“, която се проведе в Пловдив.

Според гост-лекторите – Лъчезар Тодоров и Георги Стоев, оборотът на фирмите в Пловдив е с 32% по-висок, сравнявайки 2014-та и 2009-та година, т.е. фирмите генерират производствена продукция на приблизителна стойност 12 млрд. лв., което ще рече че добавената стойност се равнява на 3.4 млрд. лв. Също така е стабилизирана и заетостта в региона. Пловдив заема престижната втора позиция по заетост в страната, което ще рече, че са наети на работа над 210 000 души. А самата област осигурява 66 хил. работни места в преработващата промишленост. 

На пресконференцията се спомена също, че индустрията в Пловдив е най-силно развитата у нас и и измества дори София, като в пловдивските предприятия осигуряват заетост от 13%, а столичните са само с процент след нас. Това автоматично превръща бъдещата Столица на културата и във водещ индустриален център в страната.

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Пловдив отново повежда в класациите

  1. браво и наистина явно е така,защото не могат да се намерят свободни хора да работят,само не знам защо всички реват ,че нямат пари….

  2. Нещо няма ли да кажете и за заплатите? Защо Пловдив изостава София, Варна, Бургас, Стара Загора, та дори и Габрово по ниво на средна заплата???? Дайте статистика за качеството на живота в Пловдив, а не подвеждащи данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.