Под небето

Пловдив на първо място в страната по заведени дела за домашно насилие

Увеличават се случаите на насилие от деца към родителите им

За добро или лошо Пловдив е на първо място в страната по заведени дела за домашно насилие. Само за минала година те са приблизително 230. Това споделиха днес  Рада Еленкова и адвокат Марияна Кавърджикова от Джендър Алтернативс. Неправитеслтвената организация продължава да се помага на множество хора, станали жертва на домашно насилие. Те предлагат безплатна адвокатска помощ на жертвите, както и консултации, което отчитат за недостатъчно за уязвимия човек. Именно затова тази година те работят по проект, който да подпомогне решаването на такива ужасяващи случаи и да подобри взаимодействието между самите институции . Това са препоръки, които ще бъдат представени пред властимащите за някои изключително важни промени в закона за домашно насилие. 
В момента, подадената декларация от жертвата, че над нея се извършва насилие, не се приема като неоспоримо доказателство. След като писмено заяви проблема пред съда, тя трябва да започне по всякакъв начин да доказва думите си. ОТ фондацията обаче са категорични, че декларацията трябва да се приема неоспоримо, а насилникът да е този, който да се опита да докаже невинността си. Доста са случаите, в които свидетел на побоищата вкъщи стават и децата, което трябва да се счита за насилие и над него. В момента обаче това не се прилага от закона. 
На този етап, когато една жена , стане жертва на своя съпруг, съдът издава заповед за незабавна защита. Какво значи това? Това значи, че на мъжът е забранено да извършва насилие над жена си. Това със сигурност не е достатъчно, като често пъти, това застрашава дори повече жертвата и я поставя в риск. Затова от организацията искат това да се промени радикално и насилникът да се извежда от дома. В момента максималният период за това е 18 месеца, а минималния 3, който е крайно недостатъчен, казват дамите. Те искат също всеки един насилник  да бъдат задължени от закона да посещава групи за работа с насилници. В програмата на Джендър вече трима съвсем доброволно са потърсили помощ и с тях работят специалисти. 
Нередки са случаите и когато жертвите изтеглят жалбите си. Обяснението на специалистите е, че насилникът се стряска след като срещу него е пусната жалба и започва да се държи по-нормално и да убеждава, че ще се промени и ще спре с тормоза, бил той физически или психически. Настъпва, така нареченият меден месец, както наричат този, не особено дълъг, период психолозите. Съвсем скоро възрастна жена, която изтеглила жалбата срещу сина си, се върнала в организацията и горчиво съжалявала, че го е направила. Собственият й син, станал още по-агресивен, не само към нея, но и към неговата леля, като се стигало дори до душене. 
Наблюдава се тенденция на увеличаване на случаите на насилие от деца към възрастните им родители. Като цяло обаче 90% от всички са на насилие срещу жени от мъжете им, затова и от Джендър Алтернативс искат в закона да присъстват конкретни текстове именно за този вид домашно насилие, тъй като той в момента е изцяло от общ характер. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Поздравления за правилния правопис – написали сте “ адвокат Марияна Кавърджикова“ – браво, така ще учим нашите деца, благодаря! Смешно и грозно е адв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина