Общината проверява Бъчвите след публикация в Под тепето

Под небето

Какво се случва с Къщата с медальона и Божиловия чифлик?

Image title
Проверка на терена на сравнените със земята славни Бъчви ще прави общината след публикация на Под тепето. Калната язва в центъра на града разяри много наши читатели. За жалост обаче тя е на съвестта на собствениците на имота. На които явно не им пука, че създадоха клоака в сърцето на града. На въпросното място трябва да има паркинг, но в момента е като полигон за луноходи. Общината няма да се занимава с мръсотията, а със северната крепостна стена, за която има съмнения, че е нарушена при разкопните работи. Препоръчали сме на собствениците на имота да укрепят стената там, където багерите са я засегнали. Всичко там е в реда на нормалното. Аз бях там заедно с комисия, имаше и представители на Регионалния археологически музей. Установихме, че всичко е наред. Тези камъни, които излязоха впоследствие , са от стара сграда от миналия век. Те не представляват архитектурна стойност, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. Той говори с нас и по повод други емблематични места и сгради, които следим от много време.

Къщата с Медальона

Image title
Има диалог между частния собственик и общината в архитектурното бижу до съда- Къщата с медальона. Чакаме количествено-стойностната сметка и като видим сумата, която е нужна за реставрация на сградата, ще решим какво да правим, каза зам.-кметът Кацарски. Възложили сме на район „Централен” тази работа. Има съгласие от страна на собственичката на голямата част от къщата Флора Кюпелян за общи действия.

Божиловия чифлик

Image title
Изключително сложен обаче е проблемът с великолепния Божилов чифлик. Там поводи за радост няма, не скри Кацарски. Още преди няколко месеца преговорите на общината с частните собственици в една от най-красивите постройки на Пловдив, които притежават  1/3 от паметника на културата и прилежащия й терен, нямаха очаквания резултат. Бъдещето на чифлика остава твърде, твърде неясно.

Сградата на БНБ
Image title
Община Пловдив най-вероятно ще прави галерия в сградата на Българска народна банка след като влезе във владение. Финансовата институция ще прави инкасо център на шест общинска  декара площ в района Скобелева майка, а в замяна на това ще даде на Пловдив страхотната сграда на ул. „Райко Даскалов“. Това ще стане след гласуване в местния парламент. Най-вероятно общината ще започне да прави нещо след три години, за да може банката да изнесе цялата си документация.
Веднага ще започнем с цялостен ремонт на фасадата, който ще бъде извършен от Жилфонд. Ще се направи и художествено осветление, каза ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски. По същия начин ще се процедира и със сградата отпред  Драматичния театър. Там общината е спечелила дело и започва с план за действие – ремонт и осветление.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.