Под небето

Ясен е химнът на Пловдив

Image title
Химнът на Пловдив е ясен. 40 процента от пловдивчани, гласували в конкурса за песен на града, са подкрепили „Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев.Председателят на Общинския съвет Илко Илиев входира в местния парламент предложение за избор на химн на Пловдив, което ще се гледа от всички комисии. Съветник №1 изрази надежда до 20 дни ОбС да гласува и на 6 септември Пловдив да има химн.      
„Решението за избор на химн на Пловдив се роди по предложение на пловдивчани в едно предаване на Пловдивска телевизия „Тракия”, припомни Илко Илиев в присъствието на управителя на медията Евгений Тодоров. Следва отговор от страна на Община Пловдив и решение на Общинския съвет за избор на химн. Конкурсната комисия, съставена с решение на ОбС, определя  за победител „Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев. „Тогава имахме два пътя – да внесем в ОбС решението на комисията или да се допитаме и до хората. Радвам се, че общинската администрация избра втория и организирахме обществено допитване чрез електронно гласуване в сайтовете на пет пловдивски медии”, каза Илко Илиев. 
На първия етап от общественото обсъждане хората избраха 12 песни от около 40 предложения. Тези 12 песни бяха представени на концерт на лятно кино „Орфей” на 12 юни. На място след концерта пловдивчани отново имаха възможност да гласуват с бюлетини. Последва още 2 седмици  време за електронно гласуване, което приключи на 27 юни.
„Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев получи най-широка подкрепа от пловдивчани с 39.8 % в електронното допитване на пет пловдивски медии за 12-те финални песни”, обяви резултатите Илко Илиев. На второ място пловдивчани поставиха с 15.06 % „Песен за Пловдив” по текст на Иван Вълев и музика на Красимир Кацаров и  Валери Костов, а на трето – „Древен и вечен” по текст на Крум Стефанов и музика на Цветан Николаев /Цецо от „Респект”/.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина